ارتودنسی و اثر آن در طرح لبخند
ارتودنسی علم تصحیح روابط نامناسب فک و دندان و جفت و ردیف کردن دندان های نامنظم و در نتیجه بهبود زیبایی صورت افراد است. با انجام ارتودنسی مشکلات مربوط به نظم، ترتیب و قرارگیری دندان ها در فک برطرف شده و فرد می تواند با کیفیت بهتری غذا بخورد و از زیبایی بیشتری هنگام صحبت کردن و لبخند زدن برخوردار باشد که این خودمنجر به افزایش اعتماد به نفس در انسان ها میشود. این روزها «دندانپزشک زیبایی» در جاهای زیادی دیده می شود ، مسلما زیبایی دندان ها در زیبایی چهره و اصلاح طرح لبخند به شدت تاثیر دارد کسی که دندان هایی سفید و یکدست داشته باشد با هر لبخندی صورتش زیباتر می شود چون دندان های او همچون نگین هایی در صورت او به نظر خواهند آمد.
ارتودنسی چیست؟
ارتودنسی به معنی ردیف کردن دندان ها می باشد. هدف از این کار، مرتب کردن دندان های فک بالا یا فک پایین و یا هر دو فک می باشد. از اصلی ترین وظایف ارتودنسی، تشخیص، پیشگیری و درمان ناهنجاری های دندانی فکی است. این عمل می تواند توسط درمانهای ثابت یا متحرک ، ارتودنسی با براکت های هم رنگ دندان (سرامیکی) (کامپوزیتی)، یا توسط ارتودنسی نامرئی توسط سیستم لینگوال (قرار دادن براکت ها در پشت دندانها) یا ارتودنسی نامرئی با پلاک شفاف (Invisalign) و غیره انجام شود . ارتودنسی ثابت می تواند توسط روش های Straight ، Edgewise ، Roth یا دیمون و غیره انجام شود . در ضمن می توان از تکنیک های جدید مانند مینی اسکرو Mini Screw در درمان ناهنجاریها کمک گرفت .
طرح لبخند چیست؟
دندانها به لحاظ فرم، شکل، اندازه، رنگ و هماهنگ با یکدیگر و فرم صورت و لبها از قوانین و اصولی تبعیت می کنند که در صورت رعایت تمام این اصول و هماهنگی تمامی پارامترهای فوق الذکر لبخندی زیبا و دلنشین نصیب فرد مینمایند. البته تمامی موارد بالا بندرت در دندانهای افراد هماهنگ با یکدیگر وجود دارند ولیکن اصلاح این موارد در غالب موارد امکان پذیر است و این اصلاحات را می توان از طریق ارتودنسی، لامینیت، روکش، سفید کردن دندانها ( Bleaching )، جراحی لثه و در موارد پیچیده جراحی فک ایجاد نمود. البته تمامی درمانهای فوق برای یک فرد انجام نمی گیرد بلکه بسته به نوع مشکل درمان لازم طرح ریزی می شود.
اصلاح طرح لبخند چیست؟
در صورت، یک سری اندازه های مشخص وجود دارد مثل: ارتفاع صورت، فاصله بین ۲ مردمک چشم، سایز بینی و لب، اندازه گوشه لب که در اصلاح طرح لبخند، می کوشند؛ این اندازه ها را با ساختار دندان ها هماهنگ کنند. در یك لبخند زیبا ، هماهنگی زیادی در رنگ و فرم دندانها، شكل و اندازه و خطوط لبها و لثهها خواهید دید و از طرف دیگر، همه این اجزا با بخشهای دیگر صورت مثل بینی، چشم و ابرو هماهنگی خواهند داشت.
اثر ارتودنسی بر طرح لبخند چیست؟
همه ما داري يک حالت پايه براي بيان خوشحاليمان هستيم که با لبخند زدن آنرا اعلام مي کنيم.در صورت خوشحال بودن اين عمل حتي در تنهايي نيز ايجاد ميشود و شور وشعف فرد را نشان مي دهد. ولي گاهي اوقات ما در موقعيت هايي قرار مي گيريم که ابراز لبخند واقعي نبوده ولي ضروري است. اين نوع ، لبخند ” آگاهانه ” ناميده مي شود.اين لبخند براي بهبود ارتباط لازم است مثلا هنگامي که در حال خوشامد گويي هستيم. اين لبخند مي تواند در مخفي کردن ناراحتي در مواقعي که احساس مي کنيم بيان احساس واقعيمان نامناسب است(مثل وقتي که هديه نامناسبي را در تولدمان گرفته باشيم!) هم مي تواند استفاده شود. به دلیل مصنوعی بودن این لبخند طرح درمانهای مرتبط با طرح لبخند بایستی بر مبنای لبخند هیجانی یا واقعی پیشنهاد گردد که به دلیل ماهیت پیچیده نیاز به دانش و تجربه متخصص ارتودنسی دارد. توانايي متخصصان ارتودنسي بعنوان اشخاص حرفه ای مهندسي لبخند براي دستکاري حالتهاي صورت وابسته به کنترل فعاليت عضلات زير پوست مي باشد که بطور کلي به آنها عضلات حالت دهنده صورت گفته مي شود.
اجزای طرح لبخند:
- نسبت دیده شدن دندانهای ثنایا: بعنوان یک قاعده کلی میزان دیده شدن دندانهای ثنایا در مردان نسبت به زنان کمتر می باشد.مردان در هنگام لبخند نسبت به زنان نمایش زیادتری از دندانهای پایین خود رادارند. مقدار دیده شدن دندانهای ثنایا تحت تاثیر عوامل دیگری هم هست :ردیف و منظم بودن دندانها، رنگ دندانها ،ابعاد دندانها از نظر بزرگ یا کوچک بودن آنها و مسئله مهم دیگر اینکه فرد تا چه حدی دارای اعتماد به نفس است که در موقع لبخند اجازه حرکت لبها را فراهم نموده و اجازه نشان دادن لبخند و دندانهای خود رابدهد.
- میزان دیده شدن لثه: میزان دیده شدن لثه ها در حد طبیعی باعث زیبایی شما می شود اگر از حد طبیعی زیادتر شود باعث تحت تاثیر قرار دادن دندانها شده و اگر از حد طبیعی فاصله زیادی بگیرد باعث بی روح شدن لبخند شما می شود.
- قوس لبخند: قوس لبخند ایده آل دارای دو جزء با رابطه بسیار نزدیک نسبت به یکدیگر است.قوسی که از اتصال لبه دندانهای ثنایای بالا ایجاد می شود و قوسی که در هنگام لبخند بر روی لب پایین ایجاد می شود. رابطه این دو قوس در هنگام لبخند هماهنگی و موازی بودن آنها است. طرح ریزی دقیق حرکت دندانها در هنگام ارتودنسی توسط متخصص ارتودنسی و اصلاح نقایص شکلی این دندانها توسط متخصصان دندانپزشکی ترمیمی می تواند باعث ایجاد این هماهنگی بین لبه دندانهای ثنایای بالا با قوس لب پایین شود.
- فضای منفی: فضای تاریک و سیاه موجود درگوشه های دهان در هنگام لبخند فضای منفی نامیده می شود.این فضا وابسته به اندازه دهان ،اندازه دندانها و پهن بودن قوس دندانی است.این فضا در مقادیر متفاوت در همه لبخند ها دیده می شود.ولی مقدار نامناسب آن در مقادیر زیاده از حد یا کم می تواند بر زیبایی لبخند اثر منفی داشته باشد.
- پهنای لبخند: هر چقدر پهنای لبخند زیادتر باشد تاثیر آن در فرد بیینده زیادتر بوده و بهتر است. پهنای لبخند از طریق پهنای قوس بالا تعیین می شود.(قوس بالا از طریق کنار هم قرار گرفتن دندانها بر روی یک قوس بوجود می آید.) اگر درطی درمان متخصص ارتودنسی بتواند پهنای صحیح لبخند را با توجه به معیارهای بیولوژیک ایجاد کند نتیجه آن زیبایی بیشتر و قدرت بیشتر شما خواهد بود.
از سری مطالب پزشکی عمومی و غیر تخصصی سایت (اطلاعات عمومی و غیر تخصصی پزشکی برای افزایش دانش سلامت و اطلاعات عمومی پزشکی بازدیدکنندگان)