هرچند پا پایه بدن را تشکیل میدهد، اما نقش حیاتی آن در سلامتی بدن غالباً دستکم گرفته میشود. اگر بدن را مانند یک ساختمان در نظر بگیرید، پاها پی یا فونداسیون ساختمان را تشکیل میدهند. اگر پی ساختمان ترک بردارد، استحکام کل ساختمان به خطر میافتد.
اغلب بیماران وقتی به پزشک مراجعه میکنند و از درد جسمی شکایت میکنند، اشارهای به پاهایشان نمیکنند. اما پزشک بعد از معاینه دقیقتر متوجه میشود که پاها نقش مهمی در بروز درد و عارضه دارند. مراقبت نکردن از پا و حمایت نامناسب از آن منجر به ابتلا به عارضههایی مانند سردرد، درد پایین کمر، درد مفصل ران و زانو، درد مفصل ساکروایلیاک و سندرم پای کوتاه میشود. چنانچه کف پا علت اصلی درد باشد، پزشک وجود مشکلاتی مانند قوس نامناسب کف پا، التهاب پلانتار فاشیا، نوروم مورتون یا انحراف شست پا و نوع کفش و فعالیت بیمار را بررسی میکند. اسکن سه بعدی کف پا میزان عدم تقارن کف پا و تاثیر کف پا بر وضعیت اندامی را نشان میدهد. اسکن کف پا کاملاً بدون درد است و فقط یک دقیقه طول میکشد.
درد چه در کف پا احساس شود و چه به دلیل مشکلات کف پا در دیگر نقاط بدن منتشر شود، در هر حال به یک معنا است: درد روش بدن برای جلب توجه ما و درخواست کمک است. متخصصین کایروپراکتیک در زمینه تشخیص مشکلات کف پا آموزش دیدهاند و با استفاده از ابزار و تجهیزات خاصی مانند سیستمهای ارتزی Foot Levelers میتوانند مشکلات کف پا را با موفقیت اصلاح کنند.
اسکن سه بعدی کف پا میزان عدم تقارن را در کف پا و بدن نشان میدهد. متخصص نتایج و یافتههای اسکن سه بعدی را به بیمار توضیح میدهد و درمان مناسب را توصیه میکند. چنانچه عدم تقارن در اسکن مشاهده شود، پزشک به بیمار پیشنهاد میکند که از کفی طبی یا ارتز سفارشی برای کاهش درد و بهبود عملکرد استفاده کند. درباره ضروت انجام دادن اسکن دیجیتال کف پا با پزشک معالجتان مشورت کنید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره ی اسکن کف پا و یا رزرو نوبت با شماره تلفن های ۰۲۱۸۸۸۹۸۴۴۴ تماس حاصل فرمایید.
علل اسکن کف پا
تجربه اثبات کرده است که پرونیشن نامتقارن و دوطرفه در کف پای اکثر بیماران هنگام تحمیل وزن به پا مشاهده میشود. پرونیشن به صورت چرخش رو به داخل مچ پا دیده میشود و باعث کوتاه شدن هر سه قوس کف پا (قوس طولی میانی، قوس طولی جانبی و قوس عرضی قدامی) میشود. در نتیجه کف پای عملکردی (تحمل کننده وزن) بلندتر، پهنتر وصافتر میشود. از همه مهمتر تقریباً تمام موارد پرونیشن پا نامتقارن است. عدم تقارن همسطح نگه داشتن سر استخوانهای ران را هنگام تحمل وزن بعد از تنظیم به چالشی دشوار تبدیل میکند.
صاف و تراز بودن فونداسیون شرط صاف بودن لگن است و برقراری این شرط از پاها شروع میشود. به همین دلیل است که تمام معاینات باید با اسکن کف پا شروع شود. اسکن کف پا امروزه بیشتر از گذشته انجام میشود و تصاویر دقیق آن مرور کاملی را از سلامت وضعیت اندامی بیمار به دست میدهد. دقت اسکن سه بعدی کف پا به اندازه یک چهارم پهنای موی انسان است.
عدم تعادلهای کف پا ممکن است با چشم غیرمسلح قابل رویت نباشد، اما اسکن سه بعدی تصاویر دقیق و کاملی را از کف پا به دست میدهد که پزشکان با توجه به آنها میتوانند نتایج را به وضوح به بیماران توضیح بدهند. در واقع دستگاههای اسکن جدید این اجازه را به بیماران میدهند که اسکن را خودشان با توجه به فیلمها و گرافیک آموزشی انجام بدهند. پزشکان ظرف چند دقیقه تشخیص میدهند که آیا بیمار به ارتز و کفی طبی سفارشی نیاز دارد یا خیر، اگر بیمار به کفی نیاز داشته باشد، اسکن مستقیماً در نرمافزار طراحی کفی بارگذاری میشود. هرچند استفاده از اسکنرهای کف پا در حال افزایش است، اما متخصصین هنوز آن گونه که باید از این اسکنرها استفاده نمیکنند و از قابلیتهای آنها بهره نمیگیرند. بسیاری از پزشکان اسکن را صرفاً زمانی انجام میدهند که به عدم تعادل پا (مشکل مشترک اکثر بیماران) مشکوک شوند یا بیمار از درد شکایت داشته باشد. عدهای نیز اسکن کف پا را فقط برای جذب بیماران انجام میدهند، اما اسکن را در طول فرآیند درمان تکرار نمیکنند تا پیشرفت درمان و بهبود عارضه را به بیماران نشان بدهند. چون معاینه پا به عنوان پایه بدن بسیار مهم است، اسکن کف پا باید به بخش ثابتی از معاینات کایروپراکتیک تبدیل شود.
شایع بودن مشکلات کف پا
پژوهشها نشان میدهد که مشکلات کف پا بازتابهایی جدی در سراسر زنجیره جنبشی و حرکتی دارد. برآورد میشود که تقریباً ۸۰ درصد جمعیت جهان، یعنی بیشتر از سه نفر از هر چهار فرد بزرگسال، با مشکل پرونیشن شدید هنگام راه رفتن و دویدن مواجه هستند. پرونیشن شدید باعث درد پایین کمر و بیماریهای بسیار دیگری میشود که افراد را مجبور به مراجعه به متخصصین کایروپراکتیک میکند.
۷۵ درصد مردم ناراحتیهای پا را در مرحلهای از زندگی خود تجربه میکنند. درصد شیوع ناراحتیهای پا در میان خانمها به دلیل اثر تجمعی پوشیدن کفش پاشنه بلند یا بسیار تنگ، چهار برابر آقایان است. در نظر داشته باشید که یک فرد معمولی به طور متوسط ۵۱۲۰ قدم در طول روز برمیدارد و بسیاری از افراد بیش از ده هزار قدم در روز راه میروند. اکثر انسانها در طول عمر خود هزاران کیلومتر راه میروند. میزان راه رفتن یک انسان معمولی تا سن ۷۰ سالگی معادل چهار بار دور زدن کره زمین است.
با هر قدمی که برمیداریم، تغییرات فرسایشی عضلات، مفصلها و بافتهای پیوندی پاها تشدید میشود. رباطهای کف پا، به ویژه پلانتار فاسیا شکل خود را به مرور زمان و در اثر تحمل نیروی مداوم از دست میدهد. با توجه به این که در هزاران گامی که در طول روز برمیداریم، دو تا سه و نیم برابر وزن بدن به پاشنهها وارد میشود، عجیب نیست که شکل رباطها به تدریج برای همیشه تغییر میکند. به همین دلیل است که در چرخه گام برداشتن که با تحمل وزن همراه است، باید از هر سه قوس کف پا حمایت شود. تجربیات بالینی نشان میدهد که چنانچه کف پا پایدار شود، اثر تنظیمات ستون فقرات، کف پا، زانو و مفصل ران طولانیتر و موثرتر میشود. اما اگر شیوه گام برداشتن فرد به دلیل مشکلات کف پا مناسب نباشد، اثرات موجی آن در سراسر زنجیره جنبشی احساس خواهد شد.
اسکن کف پا علت اصلی درد بیمار را به سرعت مشخص میکند. تصاویر اسکن با تصاویر وضعیت ایدهآل مقایسه میشود تا سطح تخریب قوس کف پا مشخص شود. بهترین دستگاههای اسکن کف پا گزارش جامعی را در خصوص سلامت پای بیمار در اختیار متخصص قرار میدهند.
عوارض گسترده ناراحتیهای پا
هرگونه عدم تعادل ساختاری در بدن، مانند برابر نبودن طول دو پا یا صافی کف پا، باعث ایجاد اختلال در حرکت پاها و لگن میشود تا به این ترتیب فشار کمتری به ستون فقرات وارد شود. عدم تعادلهای عضلانی به مرور زمان ایجاد میشود و آسیبهای جزئی مکرر در نهایت منجر به آسیب دیدن بافتهای نرم و استخوانها میشود.
چنانچه عدم تعادل عملکردی وجود داشته باشد، برای مثال حداقل یکی از قوسهای کف پا از بین رفته باشد، راه رفتن با حرکات بیش از حد همراه میشود. اگر پرونیشن شدید باشد، کل پا اکثر اوقات در وضعیت چرخش رو به داخل قرار میگیرد، در نتیجه در هر گام فشارهای چرخشی به زانوها، مفصلهای ران و لگن وارد میشود. این وضعیت به مرور زمان موجب کشش شدید و طولانی مدت رباطهای نگهدارنده لگن و مفصل ران میشود که اختلال در عملکرد و درد مزمن را به دنبال دارد. عدم همترازی پاها زمینه را برای ابتلا به مشکلات زیر فراهم میکند:
- درد پایین کمر
- درد مفصل ران
- احساس درد در قسمت داخلی زانو
- اختلال در عملکرد کشکک زانو
- هالوکس والگوس (انحراف شست پا)
- التهاب تاندون آشیل
- پینه، میخچه و انگشت چکشی
- التهاب زائده استخوانی (آپوفیزیت) ناوی شکل
- درد ساق پا
- شکستگی استخوان انگشت اول و دوم پا
- پیچ خوردن مچ پا
اصلاح پرونیشن شدید از تشدید عارضههای قبلی و ابتلا به عارضههای جدید جلوگیری میکند. به علاوه پرونیشن با پنج نشانه هشدار همراه است که اگر به آنها توجه کنید، میتوانید از بروز عارضههای جدید جلوگیری کنید؛ این پنج علامت خطر عبارتند از: کج گذاشتن پا، چرخش رو به داخل زانو، کمانی شدن تاندون آشیل، صاف شدن یا کم شدن قوسهای طولی میانی و ساییدگی شدید لبه پشتی یا جانبی کفشها.
بااین حال اسکن دیجیتال کف پا این علائم را سریعتر تشخیص میدهد و تصاویر و گزارشهای دقیقی را در خصوص مشکلات موجود به دست میدهد.
بدون علامت بودن به معنای بدون مشکل بودن نیست
اکثر پزشکان هنگام آماده کردن بیماران خود برای معاینه و اسکن کف پا جمله عجیبی را میشنوند: “اما دکتر، کف پام اصلاً درد نمیکنه.” اینجا است که باید به بیماران توضیح داده شود که بدون درد و علائم آزاردهنده بودن به معنای بدون مشکل بودن نیست.
نیمه دررفتگی مفاصل پاها ممکن است با درد همراه نباشد، اما به مشکلات زیستمکانیکی، نقصهای عصبی و مشکلات دیگری دامن بزند که آنها هم لزوماً دردناک نیستند. در واقع اکثر پاهایی که به پایداری و تنظیم نیاز دارند، احتمالاً هرگز دردناک نخواهند شد.
عموم بیماران بزرگسال دچار پرونیشن شدید پا با علائم قابل توجهی روبهرو نمیشوند و صرفاً متوجه بلندتر، پهنتر و صافتر شدن پا میشوند. شایعترین الگوی کف پا در بزرگسالان شامل پرونیشن شدید دوطرفه و نامتقارن، چرخش رو به داخل استخوان ران و درشتنی، درجهای از انحراف لگن و چرخش رو به جلو میشود. این عارضه به لحاظ عصبی تغییراتی را در حس عمقی ایجاد میکند و باعث عدم تعادل عضلانی میشود.
درمان موثر کایروپراکتیک مستلزم تنظیم، پایدارسازی و توانبخشی عصبی ـ عضلانی است. ناهنجاری در زیستمکانیک پاها منبع اصلی ضعف ساختاری است که موجب ابتلا به گونههای مزمن کمردرد و بسیاری از عارضههای شایع دیگر میشود.
هزینه اسکن کف پا
انجام هزینه ی اسکن پا به عوامل مختلفی از جمله نوع دستگاه اسکن، تجهیزات پیشرفته کلینیک و تجربه ی پزشک بستگی دارد. برای مطلع شدن از قیمت دقیق اسکن کف پا بهتر است با پزشک خود قبل از انجام آن مشورت کنید.