هزاران سال است که بشر در تلاش برای جایگزینی دندانهای از دست رفته بوده است. از روشهای گوناگون با استفاده از مواد مختلف برای این منظور امتحان شده است. اما بالاخره دکتر Branemark، پژوهشگر سوئدی، موفق شد تا ایمپلنتهای تیتانیوم را به عنوان پایه جایگزین کننده ریشه دندان به صورت علمی معرفی کند. از آن زمان به بعد، پیشرفتهای علمی متعددی در زمینه ایمپلنتها صورت گرفت تا بتوان بهترین نتایج درازمدت را به دست آورد.
تا چند سال پیش، ایمپلنتها به عنوان یک روش لوکس برای افراد خاص در نظر گرفته میشد و تعداد محدودی از دندانپزشکان این روش را انجام میدادند. اما امروزه با پیشرفت علم و سادهتر شدن روند کاشت دندان و برگزاری دورههای آموزشی گسترده در زمینه ایمپلنت، این روش دندانپزشکی به دسترس همه قرار گرفته است.
این موضوع که تا چند دهه پیش غیرممکن به نظر میرسید. سالهای قبل، دندانپزشکان میبایستند توضیحات مفصلی درباره ایمپلنت و لزوم آن را به مراجعین خود ارائه دهند تا آنها را برای ایمپلنتکردن متقاعد کنند. اما امروزه، در اکثر موارد، جراحی ایمپلنت به درخواست خود مراجعین انجام میشود.
چه کسانی مناسب ایمپلنت هستند؟
افرادی که به هر علتی دندان از دست داده باشند، مناسب انجام ایمپلنت هستند.
ایمپلنت داخل استخوان فک قرار می گیرد و روکش روی ایمپلنت، بدون اتکا به دندان های مجاور قرار داده می شود.
در مورد بیماران کاملا بی دندان، می توان با قرار دادن حداقل دو ایمپلنت در هر فک پروتزی متحرک ولی محکم و بدون لغزش در اختیار بیمار قرار داد.
حتی در مورد بیماران بی دندان که در حال استفاده از پروتز متحرک هستند، می توان با قرار دادن دو پایه ایمپلنت در فک آنها همان پروتز را با کمترین هزینه، کامل محکم و باثبات کرد.
ایمپلنت ها چگونه عمل می کنند؟
ایمپلنت به عنوان ریشه دندان عمل میکند، روی آن روکش گذاشته می شود که به عنوان تاج دندان عمل می کند.
همچنین در مواردی که دندانهای مصنوعی متحرک فرد، گیر کافی در دهان نداشته باشد، می توان از ایمپلنت بعنوان گیر مناسبی جهت ثابت نگه داشتن دندان مصنوعی استفاده نمود.
روند کاشت ایمپلنت چگونه است و مدت درمان چقدر طول میکشد؟
۱) تهیه رادیوگرافی های لازم و بررسی دقیق ناحیه بی دندانی و انتخاب ایمپلنت مناسب از لحاظ طول و قطر و نوع آن، که مناسب ناحیه بی دندانی باشد.
۲) انجام جراحی کاشت ایمپلنت در یک جلسه حدودا نیم ساعته در مطب، با بی حسی موضعی، بدون هیچ گونه درد.
۳) حدود ۲ماه بعد از کاشت ایمپلنت میتوان مراحل ساخت روکش(تاج دندان) روی آن را انجام داد.
(این مدت زمان برای ترمیم و سفت شدن استخوان دور ایمپلنت لازم است که البته بسته به جنس استخوان فرد و شرایط موجود، ممکن است این زمان کمی متغیر باشد.)
مراقبتهای بعد از جراحی
مراقبتهای بعد از کاشت ایمپلنت دندان بسیار اهمیت دارد تا از ورم صورت پس از عمل جلوگیری شود.
بعد از کاشت ایمپلنت، به مدت یک روز از مسواک زدن در اطراف ناحیه عمل خودداری کنید. همچنین، شستن دهان تا ۸ ساعت بعد از عمل جراحی توصیه نمیشود. برای شستشوی دهان، بهتر است روز بعد از عمل جراحی از دهانشویه استفاده کنید و محلول برای شستشوی دهان کلرهگزیدین را روزی سه بار استفاده کنید.
نوشیدن پس از جراحی به راحتی امکانپذیر است، اما در مورد خوردن باید دقت داشته باشید که بیحسی اثر خود را از دست ندهد. همچنین، ایمپلنتهای دندانی نیز همانند دندانهای طبیعی به مراقبت نیاز دارند، زیرا پلاکتهای میکروبی میتوانند باعث عفونت لثه شوند. بنابراین، توصیه میشود از برسهای بین دندانی، نخ دندان، مسواک و ترجیحاً خمیردندانهای مخصوص ایمپلنت استفاده کنید.
افرادی که از ایمپلنت استفاده میکنند باید از کشیدن سیگار، خوردن قهوه و نوشیدن چای در سه روز اول پرهیز کنند. به طور کلی، استفاده از سیگار، مواد مخدر و مشروبات الکلی میتواند موفقیت کاشت ایمپلنت را کاهش دهد.
ایمپلنت فوری چیست؟
در برخی شرایط خاص، امکان اتصال بلافاصله تاج به ریشه کاشته شده وجود دارد، اما این روش باعث افزایش احتمال شکست درمان تا ۲۰٪ میشود. برای این کار، عرض و طول استخوان باید به حد ایدهآل برسد و تراکم استخوان باید به حدی باشد که بتوان ایمپلنت دندانی را با نیروی ۶۰ نیوتن بست. پروتز ایمپلنت دندانی نیز باید کوتاه باشد تا در هنگام جویدن به فیکسچر فشار وارد نشود و باید از جنس کامپوزیت یا آکریل باشد.
ایمپلنت فوری تنها برای دندانهای قدامی که جنبه زیبایی دارند، انجام میشود. پس از پنج ماه، روکش موقت با روکش اصلی تعویض میشود. رعایت بهداشت دهان و دندان و جلوگیری از براکسیزم (دندانقروچه) از ملزومات ایمپلنت فوری است.
عمر مفید ایمپلنت دندانی چقدر است؟
مطالعات گوناگون نشان می دهد که کسانی که در ۲۰ سال گذشته کاشت دندان انجام داده اند کماکان به خوبی کار میکنند. با این حال طرح درمان دقیق، درمان تخصصی، سلامتی عمومی، مراجعه منظم به دندانپزشک ،بهداشت و مراقبت اهمیت زیادی دارند.
به طور کلی ایمپلنت ها عمر نامحدودی دارند البته بسته به نوع، طول، قطرو توزیع صحیح نیروها روی ایمپلنت دندانی، جراح مجرب ایمپلنت دندان و بهداشت و نحوه نگهداری ایمپلنت دندانی دوام متفاوت دارند.
از سری مطالب پزشکی عمومی و غیر تخصصی سایت (اطلاعات عمومی و غیرتخصصی پزشکی برای افزایش دانش سلامت و اطلاعات عمومی پزشکی بازدیدکنندگان)