حدود ۷۰ درصد خانمها در طول زندگی خود ۲ بار یا بیشتر به عفونت قارچی واژینال مبتلا میشوند؛ یعنی تقریبا از هر ۴ زن، ۳ زن این بیماری را تجربه میکند.
افرادی که دچار عفونت قارچی واژن میشوند، معمولا علایمی مانند سوزش و خارش درون واژن و اطراف دستگاه تناسلی خارجی دارند، ترشحاتشان سفیدرنگ و پنیریشکل است، هنگام رابطه زناشویی درد دارند و دچار قرمزی و تورم در ناحیه تناسلی می شوند.
شما میتوانید برای دریافت مشاوره و اطلاعات بیشتر با شماره ۰۹۱۲۸۴۴۴۹۹۰ در ارتباط باشید
دلیل ابتلا به عفونت قارچی زنانه چیست؟
باکتری ها و رعایت نکردن بهداشت در رتبه ی اول عاملان ابتلا قرار دارند. باکتری به نام باکتری لاکتوباسیلوس با نوعی قارچ در واژن باعث رشد قارچ ها می شوند و منجربه عفونت واژن می شوند. انواع دیگری از باکتری ها و قارچ ها از دلایل ابتلا به این مشکل هستند که با آزمایش نوع آنها مشخص می شود.
دلیل بعدی استفاده زیاد و طولانی مدت از آنتی بیوتیک هاست.آنتی بیوتیکها باکتری های محافظتی دستگاه تناسلی را از بین می برند. بنابراین ممکن است بعد از مصرف آنتی بیوتیک، دچار این نوع عفونت شوید.
چاقی یکی از دلایل دیگر ابتل به این مشکل است.
استرس دلیل بسیاری از بیماری هاست که در مورد عفونت قارچی واژن با افزایش سطح آدرنالین که می تواند روی هورمون های جنسی اثر بگذارد و منجر به تغییرات دوره قاعدگی خطر ابتلا به عفونت های قارچی را افزایش می دهد. به علت افزایش ترشح کورتیزول در مواجهه با استرس ها و کاهش مقاومت سیستم دفاعی بدن این خطر افزایش می یابد.
دیابت و ضعف سیستم دفاعی بدن
ابتلا به هر گونه بیماری که باعث ضعف سیستم ایمنی شود استعداد شما را به ابتلا به عفونتهای قارچی واژن زیاد می کند
مصرف قرص های بارداری
این قرص باعث به وجود آمدن تغییراتی در محیط دستگاه تناسلی زنان می شوند؛ به طوری که سطح هورمون های استروژن افزایش می یابد و این تغییرات شرایط را برای رشد قارچ ها فراهم می کند.
لباس زیر نامناسب
استفاده از لباس های زیر بسیار تنگ از جنس پلاستیک و غیرپنبه به دلیل افزایش دما، رطوبت و حساسیت محیط می شود و محیط مناسبی برای رشد قارچ فراهم می کند
لباس های نایلونی، شلوارهای تنگ جین، مایو و جوراب شلواری نیز این احتمالات را افزایش می دهد. حداقل روزی یکبار، لباس زیر خود را عوض کنید.
علایم عفونت قارچی واژن
۱- ترشحات واژن: یکی از شایع ترین علایم عفونت قارچی، ترشحات سفیدرنگی است که از ناحیه واژن خارج میشود. هم چنین ممکن است به رنگ سبز یا زرد هم باشد. مقدار این ترشحات میتواند زیاد یا کم باشد.
۲- خارش و سوزش: ناحیه تناسلی این بانوان معمولا متورم میباشد و احساس خارش و سوزش در این ناحیه دارند. سوزش این ناحیه ممکن است شدید شود و شدت سوزش در هنگام رابطه جنسی با همسر و ادرار کردن بسیار بدتر میشود.
۳- بوی واژن: موقع عفونت قارچی، بوی نامطبوعی ایجاد میشود. البته بوی نامطبوع واژن و یا ترشحات واژن، در بیماری هایی نظیر واژینوباکتریال نیز دیده میشود. آزمایش ترشحات توسط پزشک متخصص، در تشخیص قطعی و دقیق بیماری به پزشک کمک میکند.
***تذکر: ترشحات طبیعی واژن در زنان را نباید با عفونت قارچی اشتباه گرفت. ترشحات طبیعی شبیه ترشحات زنان قبل از قاعدگی میباشد. اگر در مورد طبیعی یا غیر طبیعی بودن این ترشحات شک دارید، با پزشک خود مشورت نمایید.
تشخیص
برای تشخیص واژینیت ، پزشک شما یک نمونه از ترشحات واژن شما را برداشته و تست هایی روی آن انجام می دهد .برخی از این تست ها در مطب دکتر می توانند انجام شوند و نتایج آن سریع در دسترس هستند اما برخی دیگر ممکن است به آزمایشگاه فرستاده شوند و نتایج در عرض چند روز در دسترس باشند .برای اطمینان از صحت نتایج تست ، از هیچ داروی واژینال حداقل تا ۳ روز قبل از معاینه توسط پزشک خودداری کنید .همچنین از دوش واژینال و رابطه جنسی و مواد اسپرم کش تا قبل از ویزیت دکتر خودداری کنید .
بهترین درمان عفونت ها
عفونت های خفیف و ساده
همانطور که گفتیم انتخاب نوع درمان به شدت و نوع عفونت وابسته است. در موارد خفیف و ساده ی بیماری یک برنامه تک دارویی، دو دارویی یا سه دارویی که ترکیبی است از داروهای ضد قارچ به بیمار داده می شود. این درمان می تواند به صورت قرص های خوراکی، کرم های واژینال، لوسیون، پماد یا شیاف باشد. پیگیری این درمان ها معمولا به علائم آزاردهنده عفونت واژینال پایان خواهند داد. در صورتی که با وجود این درمان ها علائم طی نهایتا دو ماه باقی ماند لازم است وضعیت را حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
عفونت های جدی تر
همانطورکه گفتیم انواع خاصی از این عفونت ها به درمان های معمول ضد قارچی پاسخ نمی دهد و نیازمند درمان های جدی تر است. در صورتی که شما نیز یکی از تغییرات و علائم زیر را تجربه کردید، مراتب را هرچه سریع تر به پزشک گزارش دهید تا درمان های جدی تر را هرچه سریع تر برای شما در پیش بگیرد:
– قرمزی، ورم و خارش شدید در ناحیه واژن که به زخم شدن واژن منجر شده است.
– سابقه ابتلا به بیش از چهار مرتبه عفونت ویروسی طی یک سال گذشته
– ابتلا به عفونتی قارچی غیر از کاندیدا آلبیکنز
– بارداری
– ابتلا به دیابت کنترل نشده و ضعف سیستم ایمنی در اثر درمان با داروهای خاص یا ابتلا به بیماری هایی مانند ایدز
اقداماتی برای پیشگیری
در بیشتر موارد افراد می دانند چه عواملی باعث ابتلا به این عفونت ها در آنها می شود، مخصوصا خانم هایی که تجربه عفونت های واژینال مکرر را داشته باشند، مثلا برخی خانم ها اظهار می دارند که مدتی بعد از مصرف برخی آنتی بیوتیک ها به عفونت واژینال مبتلا می شوند. پس به طور کلی با شناخت علت های اولیه و شروع کننده ابتلا به بیماری قادر خواهیم بود تا از ابتلا به بیماری پیشگیری کنیم.
این اقدامات به این صورت می باشد:
۱. ناحیه تناسلی را تمیز نگه دارید.
۲. از صابون ساده بدون بو استفاده كنید.
۳. از زیرشلواریهای نخی یا جوراب شلواریهای دارای فاق نخی استفاده كنید.
۴. با لباس مرطوب بهویژه حوله حمام مرطوب ننشینید.
۵. از دوش مهبل، خوشبوكننده مهبل، خوشبوكننده حمام و كاغذ توالت رنگی یا معطر پرهیز كنید.
۶. مصرف شیرینی را محدود كنید.
۷. اگر چاق هستید، وزن خود را كم كنید.
۸. اگر دیابت دارید، به برنامه درمانی خود كاملاً پایبند باشید.
۹. مگر در صورت تجویز از طرف پزشك، از مصرف آنتیبیوتیكها پرهیز كنید.
۱۰. بعد از ادرار كردن یا اجابت مزاج، با خشك كردن یا شستن از جلو تا عقب (مهبل تا مقعد) خود را پاك كنید.
از سری مطالب پزشکی عمومی و غیر تخصصی سایت (اطلاعات عمومی و غیر تخصصی پزشکی برای افزایش دانش سلامت و اطلاعات عمومی پزشکی بازدیدکنندگان)