قارچ ناخن دست و پا چه علائمی دارد و چگونه درمان میشود؟

  1. خانه
  2. مقالات
  3. قارچ ناخن دست و پا چه علائمی دارد و چگونه درمان میشود؟

عفونت قارچی ممکن است در هرجایی از بدن دیده شود. در حالت عادی قارچ ها و باکتری های گوناگونی درون بدن و روی آن وجود دارد؛ اما وقتی که قارچ بیش از حد رشد کند، عفونت به وجود می آید.

انیکومیکوزیس یا تینا اونگیوم، نوعی عفونت قارچی است که در ناخن های دست یا ناخن های پا دیده می شود. عفونت های قارچی با گذر زمان حادتر می شود و به همین دلیل تغییرات اولیه ی ظاهری یا ساختاری ناخن آنقدر ناچیز است که نمی توان متوجه آن شد.

درمان های ضد قارچ می تواند انجام شود؛ اما معمولاً اثر بخش نیستند. تربینافین خوراکی اولین درمان برای انیکومیکوزیس است. طول درمان معمولاً برای ناخن های دست شش هفته و برای ناخن های پا دوازده هفته می باشد. در مواردی که ضد قارچ مؤثر نباشد، جراحی کشیدن ناخن آلوده در نظر گرفته می شود؛ درمان لیزر برای انیکومیکوزیس هم جای بررسی دارد.

متخصصین کلینیک توانبخشی امید بعد از معاینه بهترین درمان را برای رفع قارچ ناخن بیمار تجویز می کنند.

برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت با شماره ۰۹۱۲۸۴۴۴۹۹۰ تماس حاصل فرمایید.

علت چیست؟


عفونت قارچی ناخن به دلیل رشد بیش از حد قارچ درون ناخن، زیر یا روی آن ایجاد می شود. شرایط گرما و رطوبت باعث افزایش رشد قارچ می شود و باعث ایجاد عفونت می شود. این نوع عفونت باعث «خارش سوارکار»، «پای ورزشکاران» و درماتوفیتوز (یک نوع عفونت قارچی روی پوست) می شود و با عفونت ناخن مشابه است.

قارچ های حاضر در بدن یا روی آن می توانند باعث عفونت ناخن شوند. اگر با فردی که عفونت ناخن دارد در تماس بوده اید، ممکن است شما هم عفونت گرفته باشید. عفونت قارچی در ناخن های پا بیشتر از ناخن های دست اتفاق می افتد؛ این ممکن است به دلیل این باشد که انگشتان پا معمولاً در داخل کفش هستند که یک محیط گرم و مرطوب است.

اگر شما به سالن زیبایی می روید و مانیکور یا پدیکور می کنید، به کارکنان از روش های ضد عفونی کردن لوازم و همچنین فراوانی انجام این کار سؤال کنید. لوازمی مانند سوهان ناخن و ناخن گیر می توانند اگر ضد عفونی نشوند، عفونت قارچی را از یک فرد به فرد دیگر منتقل کنند.

چه کسانی در معرض عفونت قارچی هستند؟


عوامل زیادی باعث عفونت قارچی ناخن می شوند. هر عاملی درمان مخصوص به خود را دارد. گرچه بسیاری از عوامل عفونت قارچی ناخن قابل پیشگیری هستند؛ اما بعضی از عوامل خطر شانس ابتلا به این عفونت را بالا می برد. شما در معرض خطر ابتلا به عفونت قارچی ناخن هستید اگر:

  • دیابت دارید
  • بیماری دارید که باعث جریان خون ضعیف می شود
  • بیشتر از شصت و پنج سال سن دارید
  • ناخن مصنوعی دارید
  • در استخرهای عمومی شنا می کنید
  • ناخن شما آسیب دیده
  • پوست اطراف ناخن شما آسیب دیده یا زخم شده
  • انگشتان دست یا پای شما به مدت طولانی مرطوب است
  • سیستم دفاعی ضعیفی دارید
  • کفش های جلو بسته، مثل کفش کتانی یا چکمه، می پوشید

عفونت ناخن در مردان بیشتر از زنان و همچنین در افراد بالغ بیشتر از کودکان دیده می شود. اگر عضوی از خانواده تان گاهی به این نوع عفونت قارچی مبتلا می شود، شما هم در معرض خطر ابتلا هستید.

افراد مسن، به خاطر جریان خون ضعیف، بیشتر در معرض خطر ابتلا به عفونت قارچی ناخن هستند. همچنین ناخن ها با افزایش سن رشدشان کمتر شده و ضخیم تر می شوند.

شکل ظاهری این بیماری چگونه است؟


عفونت قارچی ناخن ممکن است قسمتی از ناخن، تمام آن یا چند ناخن را درگیر کند.

 

شکل ظاهری عفونت قارچی

 

علائم عفونت قارچی ناخن عبارتند از:

  • کج شدن ناخن یا جدا شدن آن از بسترش
  • بویی که از ناخن آلوده به عفونت می آید
  • ناخن شکننده یا ضخیم

انواع متداول قارچ های ناخن کدام اند؟


عفونت زیر ناخنی انتهایی

عفونت زیرناخنی انتهایی رایج ترین نوع عفونت قارچی ناخن است که هم در ناخن های دست و هم در ناخن های پا دیده می شود. در صورت بروز عفونت، لبه ی بیرونی ناخن ناهموار میشود و رگه های زرد یا سفیدی روی ناخن به وجود می آید.

عفونت، بستر ناخن و سطح زیرین آن را درگیر می کند.

عفونت سفید سطحی

عفونت های سفید سطحی، معمولاً در ناخن های پا دیده می شود. نوعی قارچ خاص لایه ی سطحی ناخن را درگیر می کند و نقاط سفیدی روی ناخن به وجود می آورد.

در نهایت، این نقاط سفید کل ناخن را فرا گرفته و ناخن زبر، نازک و مستعد شکنندگی می گردد. این نقاط ممکن است به حفره تبدیل یا پوسته پوسته شوند.

عفونت زیر ناخنی پروکسیمال

عفونت‌های زیر ناخنی پروکسیمال به‌طور معمول رخ نمی‌دهند؛ اما ممکن است در ناخن‌های دست یا پا دیده شوند. با پیشرفت عفونت به سمت بالا، نقاط زرد رنگی در بستر ناخن ظاهر می‌شود. این نوع عفونت معمولاً در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند رخ می‌دهد؛ همچنین ممکن است ناخن‌ها به دلیل زخم‌ها عفونت‌های کاندیدایی را تجربه کنند.

عفونت کاندیدایی

عامل اصلی این نوع عفونت، قارچ کاندیدا است. این نوع عفونت معمولاً ناخن‌هایی که قبلاً عفونت داشته یا صدمه دیده‌اند را تحت تأثیر قرار می‌دهد. کاندیدا معمولاً ناخن‌های دست را تحت تأثیر قرار می‌دهد و اغلب در افرادی که دست‌هایشان بطور مداوم با آب در تماس هستند، دیده می‌شود.

این نوع عفونت‌ها معمولاً از کوتیکول اطراف ناخن شروع می‌شود و باعث تورم، قرمزی و حساسیت نسبت به لمس می‌شود. ناخن ممکن است کمی از بستر جدا شود یا کاملاً کنده شود.

عوارض


عوارض عمده ی عفونت قارچی ناخن عبارتند از:

  • عود مجدد عفونت
  • از دست دادن موقتی ناخن آلوده به عفونت
  • تغییر رنگ ناخن
  • گسترش عفونت به اعضای دیگر بدن یا جریان خون
  • ایجاد عفونت باکتریایی پوستی به نام سلولیت

خیلی مهم است که اگر دیابت و عفونت قارچی ناخن دارید به پزشک مراجعه کنید. افراد دیابتی بیشتر در معرض خطر عوارض حاد ناشی از این عفونت ها هستند. اگر دیابت دارید و فکر میکنید به عفونت قارچی ناخن هم مبتلا شده اید، به پزشک مراجعه کنید.

راه های تشخیص عفونت قارچی ناخن چیست؟


چون ممکن است عفونت های دیگری در ناخن ایجاد شود و ظاهراً شبیه به عفونت قارچی باشد، تنها راه تشخیص قطعی مراجعه به پزشک است. قسمتی از ناخن را می خراشند و زیر میکروسکوپ بررسی می کنند که عفونت قارچی دارد یا خیر.

ممکن است در بعضی موارد پزشک نمونه را برای تحلیل و تشخیص به آزمایشگاه بفرستد.

راه های درمان عفونت قارچی ناخن چیست؟


درمان با کوتاه کردن ناخن آلوده به عفونت شروع می شود و پزشک ناخن را تا ته کوتاه می کند. ممکن است پزشک مقداری از بافت های زیر ناخن را هم بتراشد؛ این امر باعث از بین رفتن قارچ می شود.

برای از بین رفتن کامل عفونت، بیشتر افراد یک یا چندتا از درمان های زیر را لازم دارند:

داروهایی که روی ناخن استعمال می شود

اگر عفونت خفیف باشد، با استعمال دارویی روی ناخن می توان آن را درمان کرد. این درمان کمک می کند تا قارچ های جدید در حین رشد ناخن به وجود نیاید. رشد کامل ناخن های دست معمولاً چهار تا شش ماه طول می کشد؛ ولی ناخن پا دوازده تا هجده ماه طول می کشد.

 

داروهای عفونت قارچی

 

احتمالاً سختی این درمان به یاد داشتن استفاده از دارو است. بعضی از داروها هر روز و بعضی یکبار در هفته باید استعمال شود. برای نتیجه گرفتن باید این داروها را دقیقاً همان گونه که تجویز شده، استفاده کنید.

سازمان غذا و دارو آمریکا (FDA) داروهای زیر را برای درمان قارچ ناخن در نظر گرفته که روی ناخن استعمال می شود:

  • آمورولفین
  • سیکلوپیروکس
  • افیناکونازول
  • تاوابورول

عوارض جانبی این داروها معمولاً کم است؛ این عوارض ممکن است قرمزی و تورم، فرو رفتن ناخن پا در گوشت و احساس سوزن سوزن شدن یا سوزش در هنگام استعمال دارو باشد. در آزمایشات بالینی، هیچ کدام از این عوارض، بیمار را از مصرف دارو باز نداشته است.

داروهای خوراکی

اگر درمان بیشتری لازم باشد، متخصص پوست قرص ضد قارچ تجویز خواهد کرد. میزان اثر بخشی قرص ها بیشتر از داروهایی است که باید روی ناخن استعمال شوند.

همچنین قرص های ضد قارچ سریع تر از داروهایی که روی ناخن استعمال می شود، عمل می کند. مصرف این قرص ها به مدت دو ماه عفونت زیر ناخن دست را درمان خواهد کرد ولی برای ناخن پا باید سه ماه مصرف شود.

با این وجود این قرص ها می تواند عوارض جانبی داشته باشد. شما تحت مراقبت متخصص پوست خواهید بود. همچنین هر ماه باید آزمایش خون بدهید تا مشکلی رخ ندهد.

سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) داروهای سیستمیک (در سراسر بدن کار می کنند) زیر را برای درمان قارچ ناخن در نظر گرفته است:

  • فلوکونازول
  • گریزئوفولوین
  • ایتراکونازول
  • تربینافین

درمان ترکیبی

گاهی اوقات درمان قارچ ناخن دشوار است. مطالعات نشان داده که مصرف قرص ضد قارچ و استعمال دارو روی ناخن باهم می تواند مؤثرتر از به کار گیری یکی از آن ها باشد.

کشیدن ناخن

در عفونت های حاد یا زمانی که درمان های دیگر پاسخگو نیستند، متخصص پوست ناخن را می کشد و یکی از راه های زیر را برای این کار انتخاب می کند:

 

کشیدن ناخن برای عفونت قارچی

 

  • کشیدن ناخن بدون جراحی (ماده ی شیمیایی روی ناخن زده می شود)
  • کشیدن ناخن با جراحی

پزشک می تواند هر دو روش را در مطب یا کلینیک انجام دهد. بعد از استفاده از هر کدام از این روش ها ناخن مجدداً در می آید؛ اما اگر عفونت از بین نرود، متخصص پوست ناخن را به گونه ای درمان خواهد کرد که مجدداً رشد نخواهد کرد.

سایر درمان ها

محققان به دنبال یافتن درمان های ایمن تر و مؤثرتر هستند. برای بهبود درمان ها، محققان به دنبال راه های بهتری برای درمان قارچ ناخن هستند. یکی از این راه ها استفاده از لیزر و نور درمانی است؛ اما هنوز جای تحقیق دارد تا مشخص شود که آیا می تواند درمان ایمن و مؤثری برای همگان باشد یا خیر.

 

درمان عفونت قارچی

 

همچنین محققان به دنبال درمان های دیگر مانند: چسب مشمعی، لاک و ژل نیز هستند.

راه های پیشگیری از ابتلا به عفونت قارچی ناخن


چندین تغییر ساده در شیوه ی زندگی می تواند از ابتلا به عفونت قارچی ناخن جلوگیری کند. مراقبت از ناخن ها و کوتاه کردن و تمیز کردن مرتب آن ها، راه خوبی برای پیشگیری از عفونت است.

 

پیشگیری از عفونت قارچی

 

همچنین از آسیب زدن به پوست اطراف ناخن خودداری کنید. اگر قرار است مدت طولانی دستانتان با آب تماس داشته باشد، دستکش پلاستیکی بپوشید.

عفونت های قارچی مسری است. رعایت اصول زیر می تواند خطر ابتلا را کاهش دهد.

  • در مکان های گرم و مرطوب مانند: باشگاه، رختکن، سالن زیبایی، حمام عمومی و استخرها دمپایی جلوباز بپوشید. این امر کمک می کند تا به قارچ ناخن یا پای ورزشکاران مبتلا نشوید.
  • اگر به تازگی قارچ ناخن را درمان کرده اید، کفش ها، چکمه ها، اسکیت ها و هر کفشی که قبل از درمان می پوشیده اید را دور بیاندازید. قارچ ها در کفش ها زنده می مانند و دوباره شما را مبتلا خواهند کرد.
  • هر روز جوراب تمیز بپوشید و هرگاه جورابتان خیس شد آن را عوض کنید. این کار جلوی رشد قارچ را می گیرد. پوشیدن جوراب های جاذب رطوبت نیاز به تعویض جوراب را کم می کند.
  • کفش هایی بپوشید که:
  1. اندازه باشد (تنگ نباشد)
  2. جنس آن چرم، برزنت یا تور باشد
  3. پایتان را خشک نگه دارد و بیش از حد گرم نکند
  • نوبتی کفش پوشیدن. قارچ ها در مکان های مرطوب مثل داخل کفش به سرعت رشد می کنند. می توانید با ۲۴ ساعت کنار گذاشتن کفش ها برای خشک شدن، رشد قارچ ها را کم کنید.
  • داخل کفش خود، پودر ضد قارچ بریزید. این محصولات عفونت قارچی ناخن را درمان نمی کند؛ اما مانع رشد قارچ در کفشتان می شود.
  • ناخن هایتان را کوتاه کنید. ناخن های پایتان را صاف و کمی پایین تر از نوک انگشت کوتاه کنید. ناخن های دست هم باید کوتاه باشد. این کار مانع تجمع قارچ و میکروب های دیگر در زیر ناخن می شود.
  • ناخن گیر را قبل از استفاده ضد عفونی کنید. برای ضد عفونی کردن ناخن گیر، آن را با آب و صابون بشویید و با الکل تمیز کنید. اگر برای ناخن هایتان به سالن زیبایی می روید، بپرسید که چند وقت به چند وقت ناخن گیر، سوهان و لوازم دیگر را ضد عفونی می کنند. باید بعد از هر مشتری لوازمشان را ضد عفونی کنند؛ در غیر اینصورت این لوازم می تواند عفونت قارچی را از فردی به فرد دیگر انتقال دهد.
  • هرگز ناخن گیر، کفش، اسکیت، حوله و دیگر لوازم شخصیتان را به کسی ندهید. با استفاده‌ی مشترک از لوازم شخصی ممکن است به سادگی عفونت قارچی بگیرید؛ همچنین افراد با این کار، ممکن است به پای ورزشکاران یا درماتوفیتوز (نوعی عفونت قارچی روی پوست) مبتلا شوند.
  • پایتان را تمیز و خشک نگه دارید. هر روز پایتان را با آب و صابون بشویید و بین انگشتانتان را هم با دقت بشویید. بعد از شستن، پایتان را خوب خشک کنید. از خیس بودن طولانی مدت پا خودداری کنید. مکان های مرطوب و گرم باعث رشد قارچ می شود.
  • پوست خشک را آبرسانی کنید. قارچ ها می توانند از ترک های ریز پوست وارد شوند. برای درمان خشکی پوست، در حمام و بعد از شستن دست ها از مرطوب کننده استفاده کنید.
  • اگر به پای ورزشکاران مبتلا شدید، فوری آن را درمان کنید. قارچ ممکن است باعث ابتلا به پای ورزشکاران شود. این عفونت قارچی می تواند به ناخن ها هم کشیده شود.

ناخن هایتان را بررسی کنید تا علائم اولیه ی عفونت را ببینید


با رعایت این موارد، خطر ابتلا به عفونتی دیگر، کاهش می یابد. با این حال، عفونت قارچی خیلی شایع است. ممکن است مبتلا شوید. درمان به موقع، بهترین نتیجه را خواهد داشت.

ممکن است با بررسی ماهیانه ی ناخن ها و پوست اطرافشان، به موقع متوجه عفونت قارچی شوید. باید به دنبال موارد زیر باشید:

  • تغییر در رنگ ناخن مانند: نقاط سفید یا رگه های قهوه ای یا زرد
  • تغییر بافت ناخن
  • تورم در اطراف ناخن
  • پوست خشک و خارش دار

چنانچه متوجه هرگونه علامت عفونت شدید، به پزشک مراجعه کنید.

نتیجه ی ابتلا به قارچ ناخن چه خواهد بود؟


بسیاری از افراد قادرند با درمان، قارچ ناخن را از بین ببرند. با این حال، حتی پس از از بین بردن قارچ، ممکن است ناخن هنوز هم ظاهر بد و ناسالمی داشته باشد، که این موضوع تا زمان رشد کامل ناخن جدید ادامه خواهد داشت. رشد کامل ناخن دست حدود چهار تا شش ماه و ناخن پا حدود دوازده تا هجده ماه طول می‌کشد.

برای از بین بردن قارچ، مهم است که:

  • مطابق تجویز دکتر پیش بروید
  • تا زمانی که پزشک می‌گوید دارو را مصرف کنید
  • مراجعه به متخصص پوست را بعد از درمان هم فراموش نکنید

قارچ‌های ناخن ممکن است مقاوم باشند. حتی اگر عفونت حاد داشته باشید، با درمان موجود، بهبود خواهید یافت؛ اما انتظار نداشته باشید که ناخن‌هایتان به حالت سالم قبل از عفونت بازگردد؛ این فرایند زمان‌بری است و تنها پس از درمان بهتر خواهد شد.

همچنین، حتی پس از از بین بردن عفونت، احتمال عود مجدد آن وجود دارد.

برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت با شماره ۰۹۱۲۸۴۴۴۹۹۰ تماس حاصل فرمایید

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست
مشاوره رایگان پروتز تلفن نوبت دهی کلینیک