در گذشته دندانها را با مخلوط یا امالگامی که از فلزات مختلف درست میشد پر میکردند، اما امروزه برای پر کردن دندان از موادی که بیشتر شبیه دندان هستند و طبیعی تر به نظر میرسند استفاده میشود . دندانپزشکان بیشتر موادی استفاده میکنند که شبیه دندان است (کامپوزیت . پرسلن) که هردو سالم هستند. مهمترین ویژگی برای مردم این است که دندانهایشان به رنگ طبیعی به نظر بیایند که البته روکش دندان نیز در این راستا نقش دارد.بعد از کشیدن دندان و انجام ایمپلنت نیز دندان طبیعی خواهید داشت.
این روزها اما می توان حتی دندان های عقبی را نیز با مواد هم رنگ دندان به راحتی ترمیم کرد و حتی برخی از دندان پزشکان، سایر مواد ترمیمی را از مواد موجود در مطب خود حذف کرده اند و تمام دندان های جلویی و عقبی را فقط با مواد همرنگ دندان ترمیم می کنند. با این مواد می توان حتی پرکردگی های سیاه قبلی را از داخل دندان حذف و آنها را با این مواد هم رنگ دندان تعویض و ترمیم کرد. با دکتر فرخ آصف زاده، متخصص دندان پزشکی ترمیمی و زیبایی و عضو هیات علمی دانشگاه شاهد درباره ترمیم دندان های عقبی با مواد هم رنگ دندان گفت وگو کرده ایم.

کاربرد مواد همرنگ

مواد فلزی هم رنگ خوبی ندارند و هم بعد از مدتی املاح فلزی وارد نسج دندانی می شود و برخی تغییر رنگ های دایمی را در دندان ایجاد می کند. برای همین آمالگام برای دندان های جلو استفاده نمی شود و در دندان های خلفی قابل استفاده است. ولیکن مواد همرنگ علاوه بر دندان های خلفی در دندان های قدامی نیز کاربرد دارند.
در سال های گذشته، دندان های عقبی را به طور معمول با مواد سیاه یا همان آمالگام ترمیم می کردند. ولی امروزه با توجه به پیشرفت هایی که در زمینه ساخت کامپازیت ها و چسب های دندان پزشکی صورت گرفته، با کمی دقت و صرف وقت می توان دندان های عقب را نیز با مواد سفید پر کرد و علاوه بر حفظ نسج دندان، زیبایی را نیز به آن افزود.
ایمنی و ظاهر: پر کردن دندانها با مواد کامپوزیتی همرنگ دندان علاوه براینکه ظاهر بهتر و شبیه دندان دارد، مزیت بالقوه ای عدم وجود حساسیت و مسمومیت حاصل از جیوه و فلزات دیگر را دارد. سمیت جیوه امالگام هنوز مورد بحث است هر چند هنوز تحقیقی تا به امروز این مسئله را ثابت نکرده است با این حال در برخی از بیماران حساسیت نسبت به فلز هاو احساس طعم فلزها گزارش شده است.
دوام: دوام مواد کامپوزیتی به اندازه دوام امالگام فلزی نیست با این حال تولید کنندگان دندان گام های بلندی برای افزایش استحکام مواد کامپوزیتی برداشته اند تا جایی که از این مواد میتوان برای پرکردن دندان ها از جمله دندان های اسیاب استفاده کرد. علاوه براین در استفاده از مواد کامپوزیتی اماده سازی دندان که باعث تضعیف دندان میشود کمتر مورد نیاز است. با این حال دوام مواد امالگام بیشتر از مواد کامپوزیتی است.
شکل دندان: برای  پر کردن دندان با مواد کامپوزیت و آمالگام نیاز به آماده سازی دندان آسیب دیده است ، اما آماده سازی کمتری برای پر کردن با کامپوزیت مورد نیاز است. به طور معمول، این بدان معنی است که هنگام قرار دادن کامپوزیت ساختار دندان سالم ،کمتر برداشته شود
تکنیک و مدت زمان: موفقیت در پرکردن با مواد کامپوزیتی بیشر بستگی به روش کار و مهارت دندانپزشک شما دارد. برای ترمیم کامپوزیت نیاز به تجهیزات و وسایل اضافه تا ۵۰ درصد بیشتراز روش امالگام است و این منجر می‌شود هزینه پر کردن دندان بالاتر گردد . علاوه براین بسیاری از شرکت های بیمه هزینه های اضافی مرتبط با مواد کامپوزیتی را تحت پوشش قرار نمی دهند.
مهارت: بیشتر دندان پزشکان در پر کردن با مواد کامپوزیتی مهارت دارند ولی سطح مهارت انها ممکن است متفاوت باشد. انتخاب دندانپزشک مناسب یک عامل مهم در درمان پوسیدگی دندان و یا آسیب های مشابه است.

روش انجام کار

این روش، ۲ تا ۳ جلسه طول می کشد. پس از تراش دندان و حذف پوسیدگی ها، از دندان مزبور قالب گیری می شود و قالب دندان به لابراتوار ارسال می شود. در لابراتوار پس از ریختن گچ مخصوص داخل قالب، نگاره مثبت دندان حاصل می شود که تکنیسین می تواند روی آن ترمیم همرنگ را که از جنس چینی یا کامپازیت لابراتواری است، فرم بدهد و به مطب دندان پزشک ارسال کند. در جلسه های بعدی، دندان پزشک، پرکردگی لابراتواری را پس از امتحان، در جای خود می چسباند.

مزایا

پرکردن با مواد کامپوزیتی مزایای بیشتری نسبت به امالگام های نقره ای (به خاطر داشتن جیوه سمی) دارد.
۱٫    هیچ خطر بهداشتی در استفاده از مواد کامپوزیتی  وجود ندارد
۲٫    بیماران در استفاده از مواد کامپوزیتی کمتر احساس ناراحتی و حساسیت را گزارش کرده اند
۳٫    مواد کامپوزیتی همرنگ و متناسب با دندانها هستند و درنتیجه پر کردن با کامپوزیت باعث میشود دنان ظاهر بهتری داشته باشد.
۴٫    رزین کامپوزیت دندان یا پرکردن با مواد همرنگ استحکام و مقاومت خوبی را در برابر شکستگی های کوچک که نیاز به مقاومت متوسط  هنگام جویدن دارند را ایجاد میکند.انها میتوانند در جلو یا عقب دندان مورد استفاده قرار بگیرند و یک انتخاب خوبی است برای افرادی که ترجیح میدهند پرکردگی انها طبیعی تر به نظر برسد.
۵٫    مواد کامپوزیتی یه تقویت و ترمیم دندان بیشتر کمک میکند زیرا که مواد نقرهای به دلیل داشتن فلزات میتوانند بر اثر دما منقبض و منبسط شوند و منجر به شکستگی در ساختار دندانها شوند .
۶٫    دندان پزشک مجبور نیست برای استفاده از مواد کامپوزیتی، ساختار طبیعی دندان شمارا زیاد حذف کند در حالی که حفره ای که برای پر کردن با مواد امالگام ایجاد میشود بسیار بزرگتر است.
۷٫    پرکردن با مواد همرنگ بهداشت دهان را بدون اینکه به دندانها اسیب برساند بهبود میدهد
۸٫    درد بعد از درمان و حساسیت ناشی از استفاده از مواد کامپوزیتی بسیار کمتراز مواد امالگامی است.
۹٫    اتصال مواد کامپوزیتی به دندان ۹۵ تا ۹۸ درصد قدرت اصلی دندان را بازمیگرداند

معایب

مهترین عیب آنها گران بودنشان است. تکنیک استفاده از کامپوزیت ، وقت بیشتری را می طلبد و همچنین ابزار و وسایل اضافی را لازم دارد.از طرفی باید مهارت کافی نیز در کار کردن با کامپوزیت ها وجود داشته باشد.
اگر کامپوزیت ها به درستی و از نوع مرغوب استفاده نشوندهیچ مزیتی نسبت به آمالگام ندارند و حتی در زمانی کوتاه می شکنند و یا دچار پوسیدگی مجدد می شوند

فوق تخصص غدد و متابوليسم کودکان | میکرونیدلینگ: عملکرد، اثرات و مزایا | فوق تخصص غدد و متابوليسم کودکان

از سری مطالب پزشکی عمومی و غیر تخصصی سایت (اطلاعات عمومی و غیر تخصصی پزشکی برای افزایش دانش سلامت و اطلاعات عمومی پزشکی بازدیدکنندگان)

فهرست

You cannot copy content of this page

تلفن نوبت دهی کلینیک