یک کایروپراکتور دارای مجوز از ابزارهای ویژه یا دستگاههای خاص برای تنظیم مفاصل در بدن استفاده میکند. این فعالیت معمولا به عنوان تنظیم ستون فقرات یا مفاصل شناخته میشود و ممکن است به کاهش درد، بهبود تراز و عملکرد کلی بدن کمک کند.
کایروپراکتیک نه تنها برای بخش پشتی بدن، بلکه برای اقسام دیگری از بدن نیز کاربرد دارد. از طریق تنظیم ستون فقرات و مفاصل میتوان به بخشهای مختلف بدن کمک کرد. تنظیمات کایروپراکتیک میتواند درد را کاهش دهد، تراز بدن را بهبود بخشد و عملکرد کلی بدن را بهبود بخشد. کایروپراکتورها بسیاری از بیماریهای مرتبط با سیستم عصبی و اسکلتی-عضلانی را درمان میکنند. مراقبتهای کایروپراکتیک میتواند در بهبود درد کمر، سردرد، درد گردن، درد عضلانی و مفاصل دیگر بدن کمک کند.
متخصص کایروپراکتیک چه کاری انجام میدهد؟
متخصص کایروپراکتیک را به عنوان پزشکی در نظر بگیرید که قادر به مدیریت هر نوع درد عضلانی، مفصلی یا استخوانی است. متخصصان کایروپراکتیک میتوانند مکمل مراقبتهای پزشکی سنتی باشند.
درک عملی که متخصص کایروپراکتیک انجام میدهد بسیار ساده است: به دردها، در رفتگیها و صدای مفاصل و استخوانها فکر کنید. اگر با مشکلی روبرو هستید که سیستم اسکلتی-عضلانی شما را درگیر کرده است، متخصص کایروپراکتیک میتواند روشهای درمانی جایگزینی را ارائه دهد.
متخصص کایروپراکتیک دارویی تجویز نمیکند. این کار به آنها اجازه میدهد تا به روشی متفاوت عمل نمایند. مواردی که متخصص کایروپراکتیک ممکن است تجویز کند عبارتند از:
- درمان بافت نرم: برای شل کردن عضلات سفت، از بین بردن اسپاسم و کشیدگی در فاشیا (بافت همبندی که هر عضله را احاطه کرده است).
- جا انداختن: جهت جا انداختن آرام مفاصل و افزایش دامنه حرکتی.
- بستن مفصل (به عنوان مثال نوار کینزیو): برای حمایت از مفاصلی که دچار پیچخوردگی شدهاند یا عضلاتی که در حال بهبودی هستند.
- ورزش و کشش: برای بازیابی و حفظ تحرک و دامنه حرکتی.
- مراجعه به متخصصان طب تلفیقی: برای راهنمایی در خصوص رژیم غذایی و تغذیه مناسب جهت کاهش التهاب و کاهش وزن.
به طور کلی با این درمانها آسیبی ایجاد نمیشود. اما احساس کوفتگی مانند آنچه ممکن است بعد از تمرین احساس کنید، عارضه جانبی رایجی است. با گذشت زمان عضلات شما سازگار خواهند شد.
متخصص کایروپراکتیک میتواند درد را در هر نقطه از بدن از جمله سر و فک، شانهها، آرنج و مچ، لگن و اطراف آن، زانوها و مچ پا درمان کند.
این متخصصین کل سیستم اسکلتی-عضلانی را بررسی و به صورت ریشهای این مشکل را درمان میکنند. متخصص کایروپراکتیک درستی حرکت مفاصل و عملکرد عضلات اطراف را نیز بررسی مینماید.
متخصص کایروپراکتیک مشکلات افراد در هر سنی را درمان میکند. شدت و قدرت درمانها بسته به بیمار متفاوت است. همه بیماران غربال میشوند تا اطمینان حاصل شود که منتخبین مناسبی برای انجام کایروپراکتیک هستند. به عنوان مثال بسیاری از بیماران مسنتر دچار مشکل نازکی یا نرمی استخوان هستند و نمیتوان اصلاح مفصل را در این افراد انجام داد. اگر درمانهای کایروپراکتیک برای بیمار بسیار خطرناک باشند متخصصین آنها را به افراد و منابع مناسب ارجاع خواهند داد.
ارزیابی
متخصص کایروپراکتیک در اولین ویزیت علاوه بر معاینه فیزیکی در خصوص سابقه پزشکی نیز از شما سؤال خواهد کرد. ممکن است آزمایشهای تشخیصی زیر نیز انجام شوند:
- اشعه ایکس که از مقدار کمی تابش الکترومغناطیسی برای تصویرسازی ساختارهای داخلی بدن استفاده میکند.
- اسکن توموگرافی کامپیوتری (سی تی اسکن) که با استفاده از اشعه ایکس تصاویر دقیقی از ساختارهای داخلی بدن ایجاد میکند.
- اسکن تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (ام آر آی) از امواج رادیویی و میدانهای مغناطیسی قوی برای تولید تصاویری از بدن استفاده میکند.
متخصص کایروپراکتیک براساس علائم، یافتههای معاینه و نتایج آزمایشات برنامهای درمانی تهیه میکند.
اشکال رایج درمان کایروپراکتیک
تعدادی از اقدامات درمانی فیزیولوژیکی که اغلب در درمانهای کایروپراکتیک مورد استفاده قرار میگیرند عبارتند از:
گرما و سرما
متخصصان کایروپراکتیک ممکن است به صورت متناوب از گرما و یخ درمانی جهت درمان درد کمر در بیماران استفاده کنند. از کیسههای یخ میتوان برای بی حسی کمر برای مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه و سپس از پد گرمکننده، بسته حرارتی یا بطری آب داغ برای بازگرداندن جریان خون در منطقه و ترمیم سریعتر استفاده کرد.
ورزش
متخصص کایروپراکتیک ممکن است دستورالعملهایی را برای یک برنامه تمرینی با تمرکز بر کشش و تقویت کمر به بیماران ارائه دهد.
ماساژ
متخصص کایروپراکتیک ممکن است برای بهبود گردش خون، کاهش تورم و التهاب مربوط به کمردرد و ترمیم سریعتر انجام ماساژ بافتهای نرم را توصیه کند.
مدیریت رژیم غذایی
بسیاری از متخصصان نکاتی را در مورد نقش رژیم غذایی اصلاحشده در بهبود کمر درد به بیماران ارائه میدهند و برخی نیز ممکن است مکملهای غذایی را پس از دستکاری ستون فقرات توصیه کنند.
اولتراسوند
در اولتراسوند امواج صوتی گرمادرمانی عمیقی را در بافتهای نرم و مفاصل اعمال میکنند. اساساً میکروماساژ در بافتهای نرم و مفاصل و درمان با امواج صوتی نه تنها میتواند به کاهش کمر درد، سفتی و اسپاسم کمک کند بلکه باعث افزایش جریان خون و تسریع روند بهبودی نیز میشود.
دیاترمی
نوعی درمان با موج کوتاه و الکترومغناطیس است که از بافت نرمتر عبور میکند و گرما را به بافتهای متراکمتر میرساند. دیاترمی باعث شل شدن عضلات و بافتهای همبند، کاهش اسپاسم عضلات و تسریع روند بهبود از طریق افزایش گردش خون میشود. در درمان کایروپراکتیک با استفاده از دیاترمی معمولاً در ناحیه تحت درمان گرمای مطلوبی احساس خواهد شد.
آبدرمانی
آبدرمانی با استفاده از آب و تغییر دما و فشار آن از طریق حمامهای آب گرم، جکوزیها، سونا یا پوششهای حرارتی بر واکنش بدن به محرکهای گرم و سرد تمرکز دارد. در کایروپراکتیک از آبدرمانی میتوان برای کاهش حساسیت کمردرد از محرکهای سرد جهت بیحسی و محرکهای گرم برای تقویت جریان خون و بهبود سریعتر استفاده کرد.
تحریک الکتریکی عضله
در طی این نوع از درمان کایروپراکتیک الکترودهایی با هدف کاهش التهاب، کاهش اسپاسم عضلات و تسکین درد کمر روی پوست قرار داده میشوند. این الکترودها پالسهای الکتریکی سبک را به مناطق مختلف بدن میفرستند.
تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست (تنس)
تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست (تنس) متداولترین شکل تحریک الکتریکی است. در این روش از الکترودهایی استفاده میشود که روی ناحیه دردناک قرار میگیرند و کاربر قادر به کنترل شدت تحریک الکتریکی است. اعتقاد بر این است که تنس به جلوگیری از انتقال سیگنالهای درد در طول اعصاب کمک کرده و همچنین مسکنهای طبیعی بدن (اندورفینها) را آزاد میکند.
کشش
در ماساژ کششی کایروپراکتیک، متخصصان کایروپراکتیک با استفاده از غلتکها عضلات پشت بیمار را کشیده و ماساژ میدهند در حالی که بیمار به پشت خوابیده است. آنها ممکن است از دستگاههای کششی دیگری استفاده کنند که باعث کشش ستون فقرات، برداشتن فشار از روی دیسکها و کاهش فشار بر روی ریشه عصب میشود. این روش یک روش غیر جراحی است که به آن برداشتن فشار از ستون فقرات معروف است.
تابش مادون قرمز
در روشهای کایروپراکتیک، ممکن است از دوربین حرارتی برای تصویربرداری از طیف رنگی که جریان خون در کمر را نشان میدهد، استفاده شود. به عنوان مثال، رنگ قرمز نشانگر تابش مادون قرمز بالاتر و جریان خون بیشتر در کمر است. همچنین، ممکن است متخصصان کایروپراکتیک برای تشخیص تغییرات دمای طبیعی از نوع غیر طبیعی و ارزیابی شرایط زمینهای که باعث کمردرد میشوند، از پرتوی مادون قرمز استفاده کنند.
لیزر درمانی سرد
در لیزر درمانی سرد، ذرات انرژی در لیزر حمل شده و پس از نفوذ به سطح پوست توسط گیرندههای نور غشای سلول جذب میشوند. سپس سلولها و بافتها این انرژی نوری را به انرژی بیوشیمیایی تبدیل میکنند. این فرآیند به ایجاد فرآیندی بیولوژیکی منجر میشود که احتمالاً موجب کاهش تورم، کمردرد و التهاب و بهبود گردش خون میشود.
ارگونومی
در طی دوره درمان کایروپراکتیک متخصص ممکن است اصلاحاتی مانند تغییر ارگونومی در خانه و/یا محل کار را توصیه کند. موفقیت یا عدم موفقیت در به دست آوردن نتیجه رضایتبخش ممکن است مستقیماً با اعمال ارگونومی یا اصلاحات مربوط به شغل یا فعالیتی که عادت به انجام آن دارید، مرتبط باشد.
تثبیت لگن
هنگامی که نقصهایی مانند کوتاهی پا، صافی کف پا و/یا بیثباتی استخوان سابتالار وجود دارند، متخصص کایروپراکتیک میتواند لیفت کوچک پاشنه را در کفش در سمت پای کوتاه انجام دهد و/یا برای کمک به تثبیت لگن اصلاح کنندههای قوس را تجویز کند.
آموزش بیمار
یک متخصص کایروپراکتیک ممکن است انواع مختلفی از اصلاحات در شیوه زندگی از جمله برنامههای غذایی و تغذیهای، مراقبت از خود و راهکارهای مقابله را به بیمار مبتلا به کمردرد توصیه کند.
این روشها بسته به نیازهای خاص بیمار ممکن است توسط متخصص کایروپراکتیک در طول دوره مدیریت بیمار استفاده شوند.
خطرات کایروپراکتیک
بعد از درمان کایروپراکتیک ممکن است احساس خستگی یا درد کنید. برخی از افراد نیز دچار سردرد میشوند.
در موارد نادر پس از کایروپراکتیک ممکن است عوارض جدی از قبیل موارد زیر مشاهده شوند:
- بیرونزدگی دیسک.
- لهیدگی اعصاب در قسمت پایین ستون فقرات (سندرم کودا اکینا).
- سکته.
درصورتی که فرد فاقد پروانه مجاز درمان را انجام دهد عوارض بیشتری مشاهده خواهند شد. تنها یک متخصص کایروپراکتیک حرفهای و دارای مجوز باید شما را معالجه کند.
پیش آگهی
پس از درمان کایروپراکتیک، در بسیاری از موارد، علائم تقریباً بلافاصله کاهش مییابند. اما هدف اصلی از درمان کایروپراکتیک، بازیابی و حفظ سلامتی فرد بیمار در طولانی مدت است، نه اینکه فقط علائم را در کوتاه مدت تسکین دهد. به همین دلیل، یک متخصص کایروپراکتیک ممکن است از شما در خصوص نحوه حرکت در طول روز (مانند نحوه ایستادن، نشستن یا راه رفتن) و یا نحوه خوابیدن شبانه سوالاتی داشته باشد.
یادگیری نحوه صحیح نشستن در میز کار، ایستادن، حرکت کردن و خوابیدن، همچنین انجام تمرینات کششی به صورت روزمره میتواند در پیشگیری از بروز مشکلات در آینده بسیار موثر باشد.
اهمیت اطلاع رسانی به پزشک خود در مورد هر نوع دردی که تجربه میکنید، از جمله دردهای جدید یا مزمن (که بیش از سه ماه طول میکشد)، بسیار مهم است. پزشک میتواند مشکلات جدی احتمالی را که نیاز به درمان دارند، شناسایی و اقدامات لازم را انجام دهد.
چه زمانی باید با پزشک خود تماس بگیرم؟
اگر تحت درمان کایروپراکتیک هستید مراقب علائم غیرمعمول مانند ضعف، بیحسی یا پیشرفت درد باشید. در صورت مشاهده این علائم بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید.