شکل طبیعی ستون فقرات دارای انحناهایی می باشد. همانطور که در شکل ملاحظه می کنید در صورتی که از پشت یا جلو به مهره های ستون فقرات نگاه کنیم نباید انحنایی داشته باشد و باید صاف باشد.
انحراف ستون فقرات به اطراف اسکولیوز نامیده می شود که بر اساس شکل Cیا S نامیده می شوند و بر اساس سن بیمار، شدت انحراف و شرایط زندگی نحوه درمان آن نیز متفاوت است.
علائم
علائم انحراف ستون فقرات که میتواند به عنوان نشانههای خطر محسوب شود و باید توسط والدین، فرد خود و مراقبین آن فرد مورد توجه قرار گیرد، شامل موارد زیر است:
۱٫ عدم تقارن شانهها
۲٫ درد در منطقه ستون فقرات و پاها
۳٫ عدم تناسب لباس
۴٫ کجی در ستون فقرات و نحوه راه رفتن
۵٫ وجود برجستگی نامتقارن در ستون فقرات هنگام خم شدن
تست تشخیصیای وجود دارد که والدین میتوانند برای تشخیص و درمان اسکولیوز فرزندان خود انجام دهند. اگر این تست مثبت بود، بهتر است به پزشک مراجعه کرد.
روش های تشخیصی
• عکس رادیوگرافی
• معاینه بالینی
• اسکن ستون فقرات
مرکز جامع توانبخشی امید با توجه به اسکن بیومکانیکال بررسی های دوره ای اسکولیوز را انجام داده و توانایی ساخت انواع بریس های ستون فقرات را دارد
همچنین در طی هر دوره ورزش های اصلاحی بیماران چک می شود.و به صورت دوره ای معاینه و ارزیابی منظم انجام می شود.
شماره های تماس : ۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰ – ۰۲۱۸۸۸۰۱۹۹۹
علت
بسیاری از انواع اسکولیوز به عنوان اسکولیوز ناشناخته شده شناخته میشوند، به این دلیل که نمیتوان علت خاصی را برای آن تعیین کرد. این نوع اسکولیوز بیشتر در سنین بلوغ رخ میدهد و در دختران بیشتر از پسران دیده میشود. عوامل مختلفی در ایجاد این اختلال نقش دارند، از جمله الگوهای نادرست نشستن و ایستادن، الگوی نامناسب خوابیدن، حمل کوله و وسایل مدرسه به شکل نادرست، عدم توازن عضلات بدن ناشی از آسیبهای عصبی و عوامل محیطی دیگر.
اگرچه ما اغلب اسکولیوز را به عنوان یک بیماری کودکان و نوجوانان در نظر میگیریم و کجی ستون فقرات در نوزادان مرسوم است، اما تحقیقات اخیر نشان میدهد که اسکولیوز در بزرگسالان نیز رخ میدهد. در حالی که شیوع اسکولیوز در نوجوانان تقریباً ۲ تا ۴ درصد است، مطالعات نشان داده است که در بزرگسالان، این شیوع بین ۱۲ تا ۲۰ درصد است. یک مطالعه روی افراد سالم بالای ۶۰ سال، نشان داد که ۶۸٪ آنان از اسکولیوز رنج میبرند. بدیهی است که شیوع اسکولیوز با افزایش سن افراد افزایش مییابد.
درمان
درمان غیرجراحی اسکولیوز میتواند به شکلهای مختلفی انجام شود، بسته به شدت انحراف. در تمام موارد، درمان انحراف ستون فقرات شامل حرکات اصلاحی است که به منظور کشش عضلات کوتاه شده و تقویت عضلات تضعیف، انجام میشود. ورزشهای مرتبط با اسکولیوز باید بر اساس مشکلات هر فرد، دارای یک پروتکل مشخص باشند. درمان دیگر شامل استفاده از بریسهای ستون فقرات میباشد، از جمله بریس میلواکی (Milwaukee)، بریس بوستون (Boston) و بریس لیونیز (Lyonnais).
انتخاب بریس مناسب برای بیمار، بستگی به تشخیص پزشک، شدت و محل انحراف، و سن بیمار دارد. درمان جراحی تنها زمانی انجام میشود که شدت انحراف به گونهای است که عملکرد قلبی-عروقی و تنفسی بیمار را تحت تأثیر قرار داده است، به عنوان مثال اگر شدت انحراف بین ۴۵ تا ۶۰ درجه باشد.
برجستگی قفسه سینه (پکتوس کاریناتوم، سینه کبوتری یا برآمدگی قفسه سینه) به بدشکلی در ناحیه قفسه سینه اطلاق میشود که منجر به برآمدگی غضروف دنده و استخوان جناغ سینه (استرنوم) میشود. موارد خفیف نیازی به درمان ندارند، اما موارد متوسط تا شدید میتوانند با موفقیت با استفاده از بریسها درمان شوند.