برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت با شماره ۰۹۰۲۵۸۰۴۴۱۳ تماس حاصل فرمایید.
لگن بند چیست؟
ارتز لگن یا لگن بند یک وسیله است که به عنوان ارتز لگن نیز شناخته میشود و معمولاً توسط افرادی استفاده میشود که نیاز به تنظیم بهتر لگن برای تسکین درد دارند، جراحی تجدید مفصل لگن داشتهاند یا صدمه دیدهاند. این وسیله از حرکت رانها کمک میکند و از تراز غلط آنها جلوگیری میکند و بعد از جراحی معمولاً استفاده میشود.
لگن بند میتواند در اشکال مختلف و سازگار با نیازهای شخصی افراد باشد و هدف اصلی آن پوشش دادن نیازهای فرد است. این وسیله میتواند توسط نوزادان، کودکان و بزرگسالان استفاده شود و لگنی مناسب را ایجاد کند. همچنین، مواد سازنده آن بسته به کاربرد و نیازهای فرد تغییر میکند و معمولاً در رنگهای مختلف در دسترس است.
بعضی از مهاربندها به طور اختصاصی طراحی شدهاند تا مانع تحرک شوند، اما تحرک قسمتهای دیگر را ترغیب کنند. بنابراین، مواد مختلف برای دست یابی به این هدف استفاده میشوند. یکی از ویژگیهای معروف این وسیله، قابلیت حذف و شستشوی ماشینی آن است. همچنین، باید توجه داشت که برای کودکان در حال رشد، لگن بند با اندازه کاملاً مناسب آنها تهیه شود و همیشه پیشنهاد میشود که قبل از استفاده از هر نوع لگن بند، با متخصص بهداشت و درمان مشورت شود.
مهاربند ابداکشن یک نوع مهاربند اختصاصی است که رانها و زانوها را جداگانه نگه میدارد و به مفصل کمک میکند تا بهبود مناسبی در منطقه دورکننده بعد از جراحی یا دررفتگی داشته باشد. این مهاربند مقداری از تحرک ران را محدود میکند و باعث راست نشستن یا عادی حس نشدن فعالیت های نرمال میشود. پزشک توضیح می دهد که چه مدت نیاز به استفاده مهاربند است. آیا نیاز به استفاده تمام وقت دارد یا در زمان خواب میتوان از آن استفاده نکرد.
کاربرد لگن بند طبی
ارتز لگن برای درمان صدمات و بیماری های پزشکی زیادی مفید است.
این بیماری های میتوانند شامل موارد زیر باشند ولی محدود به این موارد نمیشود:
- شکستگی لگن
- در رفتگی ران
- بعد از جراحی
- آرتروز استخوانی
- دیسپلازی ارثی و رشدی مفصل ران
- زانوی پرانتزی یا بیرون زدگی پا در قسمت زانو
اهداف درمانی ارتز مفصلی
بهبود پایداری زانو و جلوگیری از تنش زیاد در منطقه زانو
کنترل تنظیم بیوشیمیایی لگن، ران و زانو در حین حرکت
یاری در سازگاری با سطوح مختلف
ایجاد فشار بر روی لگن و ران
ایجاد فشار خارجی مداوم بر روی ران و لگن
محدود کردن حرکات اضافی لگن و ران
حفاظت از لگن و ران
جذب ضربه
بهبود الگوی راه رفتن به صورت کارآمدتر
بعضی از ارتزهای لگنی مرسوم
پزشک تمام تلاش خود را میکند تا اندازه گیری دقیقی را قبل از ساختن ارتز اختصاصی شما داشته باشد.
مهاربند لگنی برای DDH
دیسپلازی تکاملی یا در رفتگی لگن (DDH) به عدم تطابق طبیعی مفصل لگن اشاره دارد. در این بیماری، قسمت بالای استخوان ران داخل حفره لگنی پایدار نمیباشد و ممکن است باعث کشیده شدن و شل شدن رباطهای مفصل ران شود.
نوزادان مبتلا به این بیماری معمولاً از مهاربند استفاده میکنند. مهاربند لگن یک نوع مهاربند است که برای درمان این بیماری استفاده میشود. این مهاربند دارای بندهایی است که دور پای نوزاد بسته میشود و توسط شانه و بندهای سینهای نگهداری میشود که رانها و زانوها را بالا و دور از هم نگه میدارد. این وضعیت بهترین حالت برای مفصل ران است، به استخوانهای ران و لگن اجازه میدهد تا تماس داشته باشند و در فرآیند بهبود لگن، به تقویت عضلات و رباطها کمک میکند.
ارتزهای تنه – لگن – زانو – مچ پا – و پا (THKAFOs)
برای داشتن این نوع ارتز، فقط یک ارتز تخصصی ستون فقرات به HKAFO اضافه میشود. این نوع ارتز شاخصه هایی همانند HKAFO دارد؛ اما مزیت تنظیم ستون فقراتی بهتری تیز به آن اضافه شده است تا حرکات تنه را کنترل کند. افرادی که بیشترین سود را از این نوع ارتزها می برند به صورت زیر میباشند:
- مبتلایان به بیماری های عصبی عضلانی (Spida Bifida، MS، دیسترفی عضلانی یا اختلالات عصبی)
- افراد ناتوان حرکتی (با آسیب اعصاب نخاعی)
- افرادی که تحت عمل جایگزینی مفصل ران بوده اند
- مبتلایان به بیماری های مشخص فرسایشی
استفاده از THKAFO به طور خاص سخت میباشد و زمان و انرژی زیادی برای آموزش تمامی مراجعه کنندگان لازم است. این آموزش ها شامل موارد زیر میشوند:
- مشاوره منطقی در مورد نیاز به استفاده از این نوع مهاربند
- بررسی دقیق برای مناسب بودن سایز و عملکرد مهاربند
- آموزش مناسب در رابطه با دامنه عملکرد ایستاده
اغلب اوقات THKAFO برای کودکان مبتلا به Spinia Bifida, MS و یا دیستروفی عضلانی نیاز است. با این وسیله کودکان شانس راه رفتن خواهند داشت.
ارتز های لگن، زانو، مچ پا، پا (HKAFOs)
HKAFO یا ارتز هیپ، زانو و پا، از یک KAFO (ارتز زانو و پا) به همراه اضافی شامل بند لگنی و مفصل ران تشکیل شده است. هدف اصلی این ارتز ایجاد توقف در حرکات اضافی لگن (مانند حرکت پهلو به پهلو، جلو به عقب یا حرکت چرخشی غیرطبیعی) است و همچنین افزایش پایداری در طول راه رفتن را نیز داراست. افرادی که بیشترین بهره را از این نوع ارتزها میبرند عبارتند از:
- مبتلایان و کودکان مبتلا به بیماریهای عصبی عضلانی مانند اسپینا بیفیدا، اماس، دیستروفی عضلانی یا اختلالات عصبی
- افراد ناتوان حرکتی با آسیب اعصاب نخاعی
- افرادی که جراحی جایگزینی مفصل ران داشتهاند
- افراد مبتلا به بیماریهای خاص فرسایشی
- افرادی که علاقهمند به استفاده از مهاربندهای پیشگیرانه هستند
مهاربندهای پیشگیرانه بیشترین قسمت پا را پوشش میدهند و توانایی چرخش آنها را کاهش میدهند که میتواند خطر صدمه دیدن در طول ورزش را کاهش دهد. این مهاربندها عمدتاً از جنس نئوپرن هستند. در صورت استفاده نادرست، ممکن است فشار زیادی به زانوها وارد شود و مشکلاتی ایجاد شود. مهاربندهای پیشگیرانه از جمله ارزانترین مهاربندها هستند و برای افرادی که نیاز به حمایت بیشتری برای بهبود دارند مناسب میباشند. این نوع مهاربندها معمولاً بعد از صدمه یا جراحی استفاده میشوند تا پا را در حالتی بیحرکت نگه دارند و حرکت جانبی و میانی زانو را محدود میکنند.
کاربرد مهارکننده لگنی
- یک لباس نخی نرم بپوشید
- تمامی بند های مهاربند را باز کنید
- در زمان فعالیت روی سمت آسیب دیده لگن، قسمت ران مهاربند را دور پا و قسمت کمر مهاربند را دور کمر خود بکشید تا قسمت باز مهاربند در جلو قرار بگیرد. پای شما در کنار بدنتان قرار خواهد گرفت.
- مطمئن بشوید که ناحیه گودی در کمر در فضای بین استخوان لگن و دنده ها قرار گیرد
- بند های روی کمر را ببندید، مطمئن بشوید که محکم هستند
- بند های قسمت ران را نیز ببندید
- بسته به زوایایی که پزشک برای مهاربند طراحی کرده است، پای شما ممکن است کنار بدن قرار گیرد. همچنین، ممکن است وقتی که مهاربند را به تن دارید، به صورت مناسب قادر به نشستن نباشید.
مهارکننده ابداکشن لگن باید مطابق دستور پزشک استفاده گردد.
نگهداری و تمیز کردن
اگر پزشک اجازه جدا کردن مهاربند را داد، میتوانید پدهای مهاربند را برای شستشو جدا کنید – حتماً مکان و حالت قرار گرفتن پد را روی مهاربند یادداشت کنید. ممکن است پدها قابلیت شستن با دست در آب گرم و استفاده از شونده ملایم را داشته باشند. کاملاً شوینده را آبکشی کنید تا از آسیب پوستی جلوگیری شود.
روی سطح صاف قرار دهید تا خشک شوند. میتوان اجزای پلاستیکی مهاربند را با دستمال مرطوب یا مالیدن الکل تمیز کرد.
نکات و حل مشکل
- اگر مهاربند جابجا شد، یا به لگنتان فشار وارد کرد، مطمئن شوید که بند ها محکم هستند. شل بودن بندها میتواند باعث جابجایی مهاربند شود.
- وقتی مهاربند را به تن دارید، اگر نشستن غیرممکن نباشد، مطمئناً نشستن به حالت ۹۰ درجه سخت خواهد بود. مهاربند به دقت تنظیم شده تا این حرکت را محدود کند. برای نشستن هنگامی که مهاربند را به تن دارید، صندلی راحتی دراز کشیدن یا قرار دادن بالشت در پشت کمر میتواند کمک کننده باشد.
- از نشستن روی صندلی های کوتاه پرهیز کنید؛ زیرا بلند شدن را سخت خواهد کرد.
- وقتی می خواهید بایستید، روی پای آسیب دیده خود تکیه ندهید و از نیروی بازوها برای بلند شدن از روی صندلی استفاده کنید.
پیگیری
متخصص، بازدید های منظمی را ترتیب می دهد تا پیشرفت بهبود بیمار را مشاهده کند و در صورت نیاز ارتز را تنظیم کند.