کفش طبی، یک نوع کفش است که به بهترین شکل ممکن از مچ و سایر بخشهای پا محافظت و مراقبت میکند. استفاده از کفشهای طبی یکی از بهترین راههای درمان درد مچ و پا، آرتروز، صافی کف پا، انحراف انگشتان و مچ پا، خار پاشنه، عارضهی بونیون و سایر عارضههای مرتبط با پا است. با استفاده از کفش طبی، میتوانید از ضربه به پا جلوگیری کنید و باعث تحمل بهتر وزن و همچنین اصلاح نحوهی راهرفتن خود شوید.
ویژگیهای یک کفش طبی استاندارد شامل وجود لژ مناسب، پاشنهی مناسب، بلندی قسمت پشتی کفش، داشتن زبانه، داشتن بند و همچنین جنس چرمی آن است. در هنگام انتخاب کفش طبی بهتر است که آن را در محل پوشیده و با آن کمی راه بروید، در صورت مشاهدهی هرگونه ناراحتی در پا آن را به پزشک گزارش کنید.
با استفاده از کفش طبی، میتوانید از درد و ناراحتی پا جلوگیری کنید و بهترین حمایت را برای پاهای خود داشته باشید. به عنوان یک راه درمانی، استفاده از کفش طبی بهترین گزینه برای افرادی است که دچار درد و ناراحتی پا هستند و به دنبال راهحلی مناسب هستند. با انتخاب کفش طبی، میتوانید به سلامت پاهای خود اهمیت بدهید و برای پیشگیری از عارضههای مرتبط با پا، اقدام به استفاده از آن نمایید.
کفش طبی چیست؟
کفش طبی، یک نوع کفش است که بهطور خاص برای حمایت و سازگاری با ساختار پا، مچ پا و ساق طراحی شده است و دارای ویژگیها و عملکردهای مفید پزشکی میباشد. این نوع کفش شباهت زیادی به کفشهای عادی دارد، اما تفاوت آنها در این است که قسمت پنجه کفش طبی بزرگتر است و فضای بیشتری را در اختیار انگشتان قرار میدهد تا از فشرده شدن آنها جلوگیری شود. کفش طبی در اندازهها و سایزهای مختلفی طراحی و ساخته میشود، به عنوان مثال میتوان از انواع مختلف کفش طبی که دارای پهنای متفاوتی هستند استفاده کرد تا در هنگام راه رفتن دچار درد و ناراحتی نشوید. پوشیدن کفش طبی بسیار راحت است و شما در هنگام پوشیدن آن احساس خوبی خواهید داشت. قسمت کفی آن به خوبی از پاهای شما محافظت میکند و قابلیت جذب ضربه در این نوع کفش بسیار عالی است. این ویژگیها باعث شده که کفش طبی به یک گزینه عالی برای افرادی تبدیل شود که دچار درد و ناراحتی پا هستند.
چه افرادی به کفش طبی نیاز دارند؟
برای کمک به رفع مشکلاتی چون پا درد، لگن درد و درد پایین کمر، یکی از بهترین راهها استفاده از کفشهای طبی است. استفاده از این کفشها موجب حمایت بیشتر از قوس کف پاها شده و فشار وارده بر نواحی خاصی از پا را کاهش میدهد. کفش طبی فضای بیشتری را در اختیار پاها قرار میدهند و پا میتواند به راحتی تنفس کند. در موارد زیر استفاده از کفش طبی توصیه میشود زیرا نتایج مطلوبی را به دنبال دارد:
- کمردرد یا پادرد
- آرتروز
- صافی کف پا یا افتادگی قوس کف پا
- تورم در ناحیه مچ یا کف پا
- دیابت
- خار پاشنه
- پس از جراحی پا
- پلانتار فاسیا
- بونیون
- انگشت چکشی
تفاوت کفش طبی با کفش معمولی
کفش طبی شاید با کفشهای ظاهری شباهت ظاهری داشته باشد اما برخی ویژگیهای منحصر به فرد و طراحی خاص کفش طبی باعث شده تفاوت بسیار زیادی با کفش معمولی داشته باشد. تفاوت اصلی کفش طبی با کفشهای معمولی، قرار دادن فضای بیشتر در اختیار انگشتان و همچنین داشتن کفی مناسب برای حمایت از قوس پا و توزیع مناسب وزن در کف پا است. در بخش زیر به برخی از تفاوتهای کفش طبی و کفش معمولی میپردازیم:
- فضای بیشتر: از آن جایی که شرایط پای همه افراد یکسان نیست و هر کس با توجه به اندازهی پا ممکن است به کفش خاصی نیاز داشته باشد. به این هم باید توجه داشت که برخی افراد دارای عارضههایی مانند پا چنگالی هستند و به کفشی نیاز دارند که فضای عمودی بیشتری را در اختیار پای آنها قرار بدهد. کفش طبی یک گزینه مناسب برای این افراد محسوب میشود.
- پاشنه مناسب: ساختار خاص کفش طبی باعث شده که به خوبی از پاشنه محافظت شود و در هنگام راه رفتن در حالت مناسبی قرار بگیرد. پاشنه سفت کفش طبی از اتیلین وینیل استات ساخته شده که پاشنه را به سمت بالا هدایت میکند تا به این ترتیب فشار کمتری به کف پا وارد گردد.
- جلوگیری از ساییدگی کفش: اگر شما در نقاط مختلف کفشهایتان ساییدگی مشاهده میکنید، احتمالاً نیاز به اصلاح نحوهی راهرفتن دارید. برای این کار بهتر است که از یک کفش طبی استفاده کنید تا از ساییدگی کفشهایتان جلوگیری کنید.
- ساختار خاص: اکثر کفشهای طبی ساختار منحصر به فردی دارند که استفاده از آنها و پوشیدنشان برای افراد ساده است و میتواند بدون هیچگونه محدودیتی راه بروند و به انجام فعالیتهای خود بپردازند.
ویژگیهای کفش طبی استاندارد
برای انتخاب کفش طبی مناسب، باید در نظر داشت که راحتی پا و جلوگیری از مشکلات پا باید مهمترین اولویت باشد. برخی از نکات مهم برای خرید کفش طبی مناسب عبارتاند از:
۱- کفش طبی خانمها باید ۲ الی ۳ سانتیمتر لژ داشته باشد. برای کفش طبی آقایان، حدود ۲ سانتی متر لژ کافی است.
۲- قسمت پشت کفش باید بلندتر باشد تا وقتی کفی طبی داخل کفش قرار میگیرد پا از کفش بیرون نیاید.
۳- جلوی کفش باید طوری باشد که انگشتها به هم فشرده نشوند. فشار به انگشتها ممکن است باعث هالوکس والگوس و بدشکلی انگشتان پا شود.
۴- کفش باید زبانهای داشته باشد که باز شود، کفشهایی که زبانه ندارند به علت فضای محدودشان برای درمان مشکلات پا مناسب نیستند.
۵- بهتر است کفشی که انتخاب میکنید بندی باشد تا بتوان اندازه آن را طبق حالت پا تنظیم کرد.
۶- بهتر است جنس کفش چرم باشد، زیرا چرم از موادی است که به خوبی تنفس پوست پا را تضمین میکند و از تعریق و بوی نامطبوع پا جلوگیری میکند.
با توجه به این نکات، انتخاب کفش طبی مناسب میتواند به بهبود راحتی پا و جلوگیری از مشکلات پا کمک کند.
نکات مهم هنگام انتخاب کفش طبی مناسب
شما میتوانید به منظور انتخاب بهترین کفش متناسب با شرایط پاهای خود از نکات زیر استفاده کنید:
- توجه به سایز کفشها: سایز کفشها کاملاً استاندارد نیستند. سایز کفشها در برندها و انواع مختلف کفش یکسان نیست، به عنوان مثال کفشی که تحت عنوان شماره ۳۸ توسط یک تولید کننده به بازار ارائه میشود با کفشی که تحت عنوان همین شماره توسط یک تولید کننده دیگر وارد بازار میشود ممکن است متفاوت باشد. به همین دلیل شما باید در هنگام خرید کفش به این مسئله کاملا دقت کنید و به تهیه یک کفش مناسب بپردازید. از انتخاب کردن کفشهایی که خیلی تنگ، خیلی بزرگ یا پاشنه بلند هستند خودداری کنید. در صورتی که کفش شما در لحظه انتخاب بسیار تنگ یا بزرگ باشد بعداً باعث آسیب دیدگی پای شما خواهد شد. هنگامی که قصد خرید کفش را دارید انواع مختلفی از کفشها را امتحان کنید و به دنبال کفش باشید که به خوبی با پای شما تناسب دارد.
- پوشیدن کفشها: هنگام خریدن کفش حتماً هر دو جفت آن را بپوشید و کمی راه بروید. در طول عمر اندازه و شکل پاها تغییر میکند. تعداد زیادی از افراد پاهای کشیده و برخی دیگر پاهای پهن تری را دارند و باید در هنگام خرید کفش این مسئله را مورد نظر قرار دهند و کفشی را تهیه کنند که به خوبی با پای آنها تناسب دارد و پاسخگوی نیازهای جسمانی آنها نیز است. با کفشی که انتخاب کردهاید کمی راه بروید تا از راحت بودن آن اطمینان حاصل کنید. امتحان کردن کفش به این معنا نیست که با آن بدوید بلکه قدم زدن در اطراف کفایت میکند. کفشی که انتخاب میکنید بر فعالیت جسمانی و سلامت بدن شما تاثیرات بسیار زیادی میگذارد و به همین دلیل باید کفش خود را عاقلانه انتخاب کنید.
- تطابق با شکل پا: کفشی را انتخاب کنید که با شکل پای شما مطابقت دارد. در صورتی که کفش مورد نظر شما به خوبی با پای شما تناسب داشته باشد میتوانید سلامت پاهای خود را تضمین کنید.
- توجه به سینه کفش: اطمینان حاصل کنید که قسمت سینه کفش به خوبی با پای شما تناسب دارد زیرا مطابقت صحیح کفش با پا به شما برای خم کردن پاهای خود کمک میکند و میتوانید به راحتی راه بروید یا بدوید.
- توجه به پاشنه کفش: باید پاشنه شما به خوبی درون کفش قرار بگیرد و به همین دلیل از پوشیدن کفشهایی که پاشنه خیلی بلندی دارند یا کفش بدون پاشنه خودداری نمایید. در صورتی که در هنگام پوشیدن کفش متوجه شدید پای شما به سمت پایین کشیده میشود از خریداری آن خودداری نمایید و به سراغ یک کفش بهتر بروید.
- فضا برای کفی طبی: کفی طبی بر نحوه تناسب کفش با پا تاثیر میگذارد به همین دلیل شما باید در هنگام خریدن کفش به این مسئله دقت کنید. در صورتی که باید از کفی طبی استفاده کنید باید کفش شما کمی بزرگتر باشد تا فضای کافی برای حرکت کردن پا فراهم شود در غیر این صورت کفی طبی عملکرد صحیحی ندارد و شما دچار مشکل خواهید شد.
- کفش مناسب فعالیت: باید کفش شما با نوع فعالیت جسمانی و زمان انجام فعالیت ورزشی تان تناسب داشته باشد زیرا شکل و اندازه پا در طول روز و در شرایط مختلف تغییر میکند به عنوان مثال پس از ورزش کردن، در هوای گرم، در صورت افزایش وزن یا نشستن و ایستادن به مدت طولانی شرایط پا تغییر میکند. هنگام خریدن کفش به خاطر داشته باشید که به طور کلی پای شما پس از فعالیت ورزشی بزرگتر میشود به همین دلیل باید کفش خود را با در نظر گرفتن این نکته خریداری کنید.
انواع کفش طبی
از آنجایی که چندین نوع کفش طبی وجود دارد، باید بدانید که چه نوع کفشی برای شما مناسب است. امروزه انواع مختلفی از کفشها را طراحی میکند که بسیار جذاب نظر میرسند. اشکال رایج کفشهای طبی عبارتند از:
زبانههای پددار، کفشهای پهن، پاشنههای قوی زاپاس، پاشنههای قابل حذف، کفشهای قوس دار و غیره.
- کفشهای طبی دارای زبانههای ضربگیر: این نوع از کفشها دارای پد و بالشتکها نرم اضافی روی زبانه هستند و از فشار بیشتر بر روی پا جلوگیری میکنند. افرادی که ترجیح میدهند از روی پایشان محافظت کنند یا دچار پینه و تاول روی پایشان شدهاند، ميتوانند از این نوع کفشهای استفاده کنند.
- کفشهای طبی پهن: افرادی که دارای عارضههای مربوط به انگشتهای پا هستند بهتر است از کفشهای طبی پهن استفاده کنند. این کفشها دارای فضای مناسبی برای تکاندادن و حرکتدادن انگشتان پا هستند.
- کفشهای طبی قوسدار: کسانی که کف پای صاف دارند یا از دردهای مچ پا رنج میبرند بهتر است که از کفشهای طبی قوسدار استفاده کنند تا از قوس پا حمایت شود و نحوهی راهرفتن اصلاح شود.
- کفشهای طبی با پاشنه قوی و سبک: اگر فردی هنگام راهرفتن مدام زمین میخورد و از تعادل مناسبی برخوردار نیست. کفشهای طبی با پاشنههای قوی و سبک نتیجه بهتری برای راه رفتن ایمن و بدون تنش به این افراد میدهد.
مزایای پوشیدن کفش طبی مناسب
استفاده از کفش طبی مزایای زیادی دارد و میتواند در اصلاح نحوهی راهرفتن و دویدن نقش داشته باشند. این کفشها با حمایت از پاها میتوانند به رفع عارضهها و مشکلات ایجاد شده در کمر، لگن و پا کمک کنند. برخی مهمترین مزایا و فایدههای استفاده از کفشهای طبی شامل موارد زیر میشوند:
محافظت از پاها
در صورتی که به خوبی از پاهای شما محافظت نشود شما دچار اختلالات دردناک پا از قبیل پلانتار فاسیا و صافی کف پا خواهید شد. درد و ناراحتی حاصل از این اختلالات باعث محدود شدن توانایی حرکتی شما در بلند مدت شده و درد و ناراحتی شما را افزایش خواهد داد. استفاده از کفش طبی به محافظت از انحنا و سایر نقاط پا کمک کرده و از بروز ناهنجاریهای پا جلوگیری خواهد کرد. کفش طبی همچنین میتواند به اصلاح سایر مشکلات پا بپردازد و از بدتر شدن اختلالات موجود پیشگیری نماید و درد شما را نیز کاهش دهد. در صورتی که شما به طور منظم از کفش طبی خود استفاده کنید درد پای شما به طرز قابل توجهی بهبود خواهد یافت. استفاده از کفش طبی سفارشی که مخصوصاً برای پاهای شما ساخته شده است میتواند به حفظ سلامت آن کمک نماید.
بهبود گردش خون
بزرگترین مشکل افراد مبتلا به نوروپاتی دیابتی این است که آنها درد و ناراحتی در پای خود را احساس نمیکنند و مشکل آنها زمانی بدتر میشود که اختلالات ایجاد شده در پا به مرحله نهایی رسیده باشد. درمان نکردن اختلالات پا و توجه نکردن به آنها میتواند باعث به وجود آمدن مشکلات بسیار جدی شود و خطر نیاز به درمان گسترده و فوری را افزایش خواهد داد. استفاده از کفش طبی برخلاف سایر کفشهای معمولی فضای بیشتری را در اختیار پا قرار میدهد تا پاها آزادانه حرکت کنند و گردش خون به خوبی انجام گردد. این نوع کفشها میتوانند هرگونه درد مرتبط با عصب را کاهش دهند و احساس بهتری را در بیماران مبتلا به نوروپاتی دیابتی ایجاد کنند. در صورتی که شما دچار چنین مشکلاتی هستید استفاده از کفش طبی به عنوان بهترین بهترین راه حل برای محافظت از پاها و ایجاد راحتی بیشتر توصیه میشود.
کاهش درد پاها
به طور متوسط هر فرد در طول روز۳ یا ۴ هزار گام بر میدارد. در صورتی که شما از کفش مناسبی استفاده نکنید در هنگام راه رفتن دچار درد و ناراحتی خواهید شد. بهترین راه برای پیشگیری از بروز درد در هنگام راهرفتن پوشیدن کفش طبی مناسب است که به خوبی با پای شما تناسب دارد و میتواند از آنها محافظت کند. کفش طبی به نحوی طراحی و ساخته میشود که از میزان ساییده شدن پاها در دو طرف کاسته شود. پاشنه کفش طبی باعث میشود که پاها در هنگام راه رفتن به سمت بالا و پایین ساییده نشوند که این موارد در کنار یکدیگر به کاهش درد و ناراحتی شما کمک خواهند کرد. یکی از مزایای قابل توجهی کفش طبی این است که همه افراد میتوانند از آن استفاده کنند و سلامت پا و کمر خود را افزایش دهند.
رفع مشکلات مرتبط با پا و پاشنه
مشکلات مرتبط با قوس کف پا و بد شکلی کف پا علت اصلی درد کف پا در تعداد بسیار زیادی از افراد است. در صورتی که هر چه سریع تر به درمان این مشکلات نپردازید درد و ناراحتی شما افزایش خواهد یافت و در نهایت شما دچار آسیبدیدگیهای جدی دیگر خواهد شد که در برخی موارد برای درمان آن ممکن است به جراحی نیاز پیدا کنید. در صورتی که شما از کفش طبی استفاده کنید میزان آسیبدیدگیهای پا کمتر شده و بافت نرم این ناحیه توانایی ترمیم خود را به دست خواهد آورد. پوشیدن کفش طبی علاوه بر رفع مشکلات پا به حفظ و بهبود قوس کف پا کمک خواهد کرد. مراقبت روزانه از پاها ریسک بروز اختلالات جدیتر در آینده را به حداقل خواهد رساند.
بهبود توانایی حرکتی
یکی از بزرگترین مشکلات مرتبط با اختلالات پا به کاهش توانایی حرکتی در بلند مدت ارتباط دارد. تعداد زیادی از افراد با کاهش توانایی حرکتی خود شاهد کاهش کیفیت زندگی شان نیز هستند و لذت کمتری از زندگی خواهند برد. کاهش توانایی حرکتی میتواند به علت انواع مختلفی از مشکلات پا از قبیل بونیون، انگشت چکشی، خار پاشنه و پلانتار فاسیا به وجود بیاید. در صورتی که شما دچار این اختلالات هستید احتمالاً هنگام راهرفتن با درد بسیار زیادی روبهرو میشوید که این امر باعث کاهش توانایی حرکتی شما میشود. استفاده از کفشهای طبی باعث میشود تا این دردها کاهش پیدا کرده و نحوهی راهرفتن و حرکت کردن هم به مرور اصلاح شود.
نتیجهگیری
پوشیدن کفش طبی به شما برای کنترل درد و افزایش توانایی حرکتی کمک خواهد کرد. کفش طبی به نحوی طراحی شده تا از پاهای شما محافظت کند و به شما برای غلبه بر عارضههای پا کمک نماید. به این ترتیب توانایی حرکتی افزایش پیدا میکند و این منجر به افزایش کیفیت زندگی خواهد شد. باید به خاطر داشت که نوع کفش طبی مورد استفاده با نوع عارضه و همچنین شکل پا باید مطابقت داشته باشد و بهتر است برای تهیه کفش طبی با یک متخصص در اینباره مشورت کنید. متخصصین مرکز جامع توانبخشی امید میتوانند با طراحی و ساخت یک کفش مناسب به رفع درد و ناراحتی شما کمک کنند تا شما بتوانید با راحتی بیشتری راه بروید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت در کلینیک امید با شماره تلفنهای ۰۹۱۰۷۸۰۳۱۵۵ و ۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰ تماس حاصل فرمایید.
سوالات متداول
کفش طبی را از کجا تهیه کنیم؟
برای تهیه کفشهای طبی بهتر است به مراکز توانبخشی و ارتوپدیها مراجعه کنید.
آیا باید در کفش طبی از کفی طبی هم استفاده کنم؟
تصمیم به استفاده از کفیهای طبی به نیازهای خاص پای شما و توصیهی متخصص طبفیزیکی دارد. استفاده از کفیهای طبی در بسیاری از موارد میتواند با حمایت بیشتر از انحنا و قوس پا برای ایجاد تعادل بیشتر و توزیع وزن مناسب مفید باشند.
چه زمانی باید تهیه کفش طبی را در نظر بگیرم؟
اگر درد و ناراحتی در پا یا کمر خود احساس میکنید یا دارای عارضههایی مانند آرتروز و آسیبدیدگی هستید، یا حتی اگر روزانه زیاد میایستید و راه میروید بهتر است که برای تهیه کفش طبی اقدام کنید.
پوشیدن چه کفشهایی برای پا ضرر دارند؟
پوشیدن کفشهای تنگ یا کفشهای دارای پاشنههای بسیار بلند، خصوصاً در طولانیمدت، میتوانند باعث آسیبرسیدن به مچ پا و بروز عارضههای مرتبط با پا شوند.
آیا کفشهای طبی ظاهر زیبایی دارند؟
در گذشته بسیاری از کفشهای طبی ظاهر زیبایی نداشتند و بیش از حد بزرگ و بدریخت به نظر میرسیدند اما امروزه کفشهای طبی در رنگها و طرحهای مختلفی تهیه میشوند و گزینههای متفاوتی را برای انتخاب وجود دارند.
هزینهی کفش طبی چقدر است؟
کفشهای طبی با هزینههای یکسان ساخته نمیشوند. با توجه به نیاز هر فرد کفش طبی میتواند اندازه، شکل و جنس متفاوتی داشته که همین دلایل قیمت آنها را نیز متفاوت از هم کرده است.