پای دیابتی و درمان زخم پای دیابتی با کفش و کفی طبی

  1. خانه
  2. پا
  3. پای دیابتی و درمان زخم پای دیابتی با کفش و کفی طبی

افراد مبتلا به دیابت با خطرات مختلفی مواجه هستند، از جمله بیماری‌های عروقی محیطی و نوروپاتی. آن‌ها نیز به دلیل سیستم ایمنی ضعیف، بیشتر عفونت‌ها را تجربه می‌کنند و درمان این عفونت‌ها نیز مشکل می‌تواند باشد. افراد دیابتی به مشکلات مزمن پا، عفونت، قانقاریا و حتی قطع عضو معرض هستند. عصب‌های حسی و عصبی افراد مبتلا به دیابت تحت تاثیر قرار می‌گیرند و کاهش عملکرد آن‌ها می‌تواند منجر به مشکلات جدی پایی شود.

از آن‌جا که کاهش عملکرد عصب‌های حسی، باعث کاهش حس محافظی در برابر فشار و گرما می‌شود، افراد دیابتی قادر به حفاظت از پاهای خود در مقابل آسیب‌های احتمالی نیستند و به همین دلیل زخم‌های پای دیابتی شکل می‌گیرند. عدم حساسیت به درد نیز در بروز بیماری شارکو نقش دارد و باعث افزایش خطر آسیب‌های بیشتر می‌شود. ناهنجاری‌های فیبرحرکتی می‌تواند منجر به فشار فیزیکی بیشتر و حتی تغییرات آناتومیک پا شود و در نتیجه، ایجاد عفونت را تسهیل کند. وقتی عفونت در زخم‌های پای دیابتی پیشرفت می‌کند، زندگی فرد ممکن است به خطر بیفتد. بنابراین، تشخیص و مراقبت از نوروپاتی دیابتی بسیار حیاتی است و باید به صورت دوره‌ای و مداوم انجام شود. در این مقاله، به بررسی علائم و درمان پای دیابتی پرداخته خواهد شد.

علائم و نشانه‌ها

از جمله علائم و نشانه‌های زخم پای دیابتی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • درد مستمر که نشانه رگ به رگ شدن، کشیدگی، کبودی، استفاده بیش از حد، تنگ بودن کفش‌ها یا عفونت است.
  • قرمز شدن پوست که نشانه عفونت است، مخصوصا وقتی دور یک زخم یا ناشی از وارد شدن فشار غیرعادی کفش‌ها یا جوراب‌ها باشد.
  • ورم پا یا ساق پا نشانه التهاب یا عفونت، تنگ بودن کفش یا گردش خون ضعیف می‌باشد. علائم دیگر گردش خون ضعیف شامل موارد زیر می‌باشد:
  1. احساس درد در پا یا باسن که با راه رفتن شدت پیدا می‌کند، اما با استراحت بهبود پیدا می‌کند.
  2. رشد نکردن مو در پا و ساق پا
  3. براق و سفت شدن پوست در قسمت ساق پا
  • گرمای موضعی نشانه عفونت یا التهاب است، که احتمالا از زخم‌هایی که درمان نمی‌شود یا فرآیند بهبودی آن‌ها کند است، ناشی می‌شوند.
  • هر گونه پوسته پوسته شدن پوست می تواند ناشی از فرسایش غیرعادی، آسیب دیدگی یا عفونت باشد. پینه و میخچه نشانه آسیب دیدگی مزمن پا است. قارچ ناخن انگشت پا، بیماری پای ورزشکاران و فرو رفتن ناخن در گوشت پا منجر به عفونت‌های باکتریال شدیدتری می‌شود.
  • بیرون آمدن چرک از یک زخم عموما نشانه عفونت است. بیرون آمدن مستمر خون از زخم نیز می تواند نشانه بیماری شدید پا است.
  • لنگیدن یا به دشواری راه رفتن می‌تواند نشانه مشکلات مفصلی، عفونت شدید یا تنگ بودن کفش‌ها باشد. تب و لرز ناشی از زخم پای دیابتی می‌تواند ناشی از یک عفونت بسیارشید و مرگ آفرین باشد.
  • نوار قرمز ناشی از یک زخم و یا قرمزی پوست که از یک زخم گسترش پیدا می‌کند نشانه یک عفونت رو به افزایش است.
  • احساس بی حسی پایدار یا جدید در پا یا ساق پا می‌تواند علامت آسیب عصبی ناشی از دیابت باشد که احتمال ابتلا به مشکلات پا و ساق پا را در فرد افزایش می‌دهد.

مراقبت

diabetes_foot_problems_s19_moisturize

در ادامه روش های مراقبت از پا در افراد مبتلا به دیابت ذکر شده است. این روش ها می تواند احتمال ابتلا به زخم پای دیابتی را کاهش دهد.

  • به هیچ وجه پا برهنه راه نروید. آسیب دیدگی عصبی باعث کاهش حواس می‌شود و از این رو متوجه نمی‌شوید که سنگریزه یا جسم ریزیری در بین انگشتان شما گیر کرده است. این مساله باعث به وجود آمدن عفونت شدید می‌شود. پوشیدن مستمر کفش یا صندل باعث کاهش خطر ابتلا به این مشکل می‌شود.
  • هر روز پای خود را با صابون نرم و آب گرم بشوئید. قبل از شست و شو دمای آب را با دست خود آزمایش کنید. پای خود را در آب فرو نبرید. در هنگام خشک کردن پاها، روی هر پا یک حوله قرار دهید و به آرامی خشک کنید. در هنگام خشک کردن نواحی بین انگشتان، دقت کنید.
  • برای نرم و مرطوب نگه داشتن پاهای خود از لوسیون استفاده کنید. این کار باعث می‌شود که پوست پای شما ترک نخورد و خطر عفونت را کاهش می‌دهد. لوسیون را در بین انگشتان خود استفاده نکنید.
  • ناخن‌های خود را به صورت صاف کوتاه کنید و کناره‌های ناخن را نچینید. از سوهان ناخن استفاده نکنید. در صورتی که متوجه شوید ناخن در گوشت پای شما فرو رفته است، به پزشک مراجعه کنید. مراقبت‌های درمانی مناسب در جلوگیری از عفونت اهمیت بسیاری دارد.
  • از محلول‌های ضد عفونی کننده، داروهای بازاری (بدون تجویز پزشک)، کمپرس گرم یا ابزارهای تیز را برای پای خود استفاده نکنید. پای خود را روی رادیاتور یا جلوی بخاری قرار ندهید.
  • همیشه پای خود را گرم نگه دارید. در هنگام رفتن به رختخواب جوراب‌های شل بپوشید. پاهای خود را در برف یا باران خیس نکنید. در فصل زمستان جوراب‌ها و کفش‌های گرم بپوشید.
  • سیگار نکشید. سیگار کشیدن باعث آسیب وارد شدن به عروق خونی و کاهش توانایی بدن در ارسال اکسیژن می‌شود. استعمال سیگار همراه با ابتلا به بیماری دیابت به شدت خطر قطع عضو را افزایش می‌دهد. قطع عضو ناشی از این مساله تنها محدود به پا نمی‌شود و ممکن است دست‌ها را نیز در بربگیرد.

بررسی و تشخیص

diabetic-foot-care

هر روز باید پای خود را بررسی کنید و به دنبال زخم‌ها، کبودی‌ها، فشارها، قرمزی، گرما، تاول، زخم، خراش، بریدگی و مشکلات ناخن باشید. اگر نمی‌توانید این کار را به تنهایی انجام دهید، از کمک یک نفر یا استفاده از آینه استفاده کنید. ممکن است آسیب دیدگی پوست را احساس نکنید، بنابراین بررسی مشکلات پوستی بسیار ضروری است.

پاهای خود را برای تشخیص ورم بررسی و لمس کنید. ورمی که در یک پا وجود دارد و در پای دیگر وجود ندارد، نشانه اولیه این است که در مراحل اولیه بیماری شارکو قرار دارید. شارکو بیماری منحصر به فردی است که در افرادی که آسیب دیدگی عصبی دارند به وجود می‌آید و باعث نابودی استخوان‌ها و مفاصل می‌شود.

همچنین، باید کف پا و انگشتان خود را بررسی کنید. شش محل اصلی کف پای خود را چک کنید که شامل نوک انگشت شست، زیر انگشتان کوچک، زیر انگشتان وسطی، پاشنه پا، لبه خارجی پا و عرض قسمت میانی پا می‌شود.

برای افراد مبتلا به دیابت، اسکن دوره‌ای کف پا می‌تواند مفید باشد. این نوع بررسی را می‌توان با مراجعه به کلینیک‌های ارتوپدی فنی که مجهز به دستگاه‌های اسکن فشاری کف پا هستند، انجام داد. همچنین، می‌توان با استفاده از اسکن کف پا، کفی و کفش طبی سفارشی برای بیمار ساخت.

کفش مناسب

انتخاب کفش مناسب برای افراد دیابتی بسیار حائز اهمیت است، زیرا کفش‌های نامناسب می‌توانند باعث ایجاد زخم‌های پای دیابتی شوند. بنابراین، برای خرید کفش جدید، بهتر است زمانی که پاها به حداکثر اندازه خود رسیده‌اند، به فروشگاه بروید. همچنین، احساس راحتی و تناسب کفش را از لحاظ پهنا، طول، قسمت پشت کفش، کف پاشنه و کف کفش بررسی کنید. باید به این نکته هم توجه داشت که شکل پا با گذر زمان تغییر می‌کند و اندازه کفش شما با اندازه کفش گذشته‌ی شما متفاوت است.

از پوشیدن کفش‌های نوک تیز و پاشنه بلند خودداری کنید و بهتر است از کفش‌های چرمی و پنجه پهن استفاده کنید. همچنین، بهتر است که کفش‌های جدید را در ابتدا به مدت دو ساعت یا کمتر بپوشید و همواره از یک جفت کفش استفاده کنید. قبل از پوشیدن کفش، اطمینان حاصل کنید که بند کفش‌ها نه خیلی سفت و نه خیلی شل باشند.

درمان

در صورتی که از کفی طبی استفاده می‌کنید، مطمئن شوید که این کفی انعطاف‌پذیری مناسب دارد. به علاوه، ارتزها نباید خیلی سفت باشند زیرا می‌توانند خطر زخم پای دیابتی را افزایش دهند. همچنین، کفی‌ها باید همواره در هنگام ایستادن یا راه رفتن استفاده شوند.

در نهایت، اهمیت ویژه‌ای به پیاده‌روی‌های طولانی مدت و بدون وقفه داده شود. همچنین، باید کفش‌ها و جوراب‌ها را مرتباً بررسی کرده و علائم قرمزی یا زخم‌ها را بررسی کنید.

مزایای کفش و کفی  طبی سفارشی

کفی و کفش های طبی سفارشی مزایای بسیاری دارند. اول از همه، کفی طبی به صورت سفارشی برای هر پای بیمار ساخته می‌شوند، تا ارتز هر پا تنها به خوبی در همان پا قرار گیرد. همچنین، از آنجایی که این ارتزها به خوبی در پای فرد قرار می‌گیرند، می‌توانند از مواد با دوام و نسبتا سفت ساخته شوند که کم‌ترین احتمال بروز درد یا التهاب برای پای بیمار را دارد. ارتزهای سفارشی همچنین به احتمال بیشتری باعث درمان موثر و ماندگار بیماری‌های دردناک از نوک انگشتان تا کمر شوند، زیرا مخصوصا با توجه به ماهیت بیومکانیکی فرد ساخته می‌شوند.

برای مثال، در بین کودکان، کفی و کفش طبی سفارشی برای جلوگیری از رشد غیرنرمال پا به دلیل صافی کف پا یا اختلالات چرخش پا به داخل یا چرخش پا به سمت خارج مورد استفاده قرار می‌گیرند. در بین ورزشکاران، کفش و کفی طبی سفارشی پا این امکان را برای ورزشکار فراهم می‌کند تا به ورزش کردن ادامه دهد، بدون این که دردی را احساس کند. و در اغلب بیماران بزرگسال، کفی و کفش طبی سفارشی برای فراهم کردن امکان فعالیت‌های روزانه  بدون احساس  درد یا ناتوانی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

طراحی و ساخت کفی و کفش طبی زیر نظر کارشناسان ارتوپدی فنی و در مراکز کلینیکی ارتوپدی فنی صورت می گیرد و مراحل انجام آن با یک بررسی دقیق بیومکانیک با استفاده از اسکن فشاری کف پا و بررسی نوع انحرافات و نقاط پر فشار و کم فشار شروع می شود و پس از آن با توجه به شرایط فرد طرح کفی و کفش سفارشی در نظر گرفته می شود .در مرکز جامع توانبخشی امید اتفاق دیگری نیز می افتد و آن این است که علاوه بر این ارزیابی بیومکانیک پای بیمار توسط اسکن سه بعدی اسکن شده و فایل سه بعدی کف پا در نرم افزار مخصوصی مور د طراحی قرار می گیرد و کفی طبی توسط دستگاه تراش کامپیوتری ساخته می شود . این روش ساخت بخصوص برای بیمارانی که دچار پای دیابتی هستند بسیار موثر می باشد و می توان برای جلوگیری از زخم و یا در موارد زخم بهبود زخم کفی های سفارشی مناسب طراحی کرد.

مجموعه ی اقداماتی که در مقاله ذکر شد به بیماران دیابتی کمک می کنند تا خطر احتمال ابتلا به زخم پای دیابتی را کاهش دهد. همچنین بررسی های انجام شده توسط بیمار و معاینات دوره ای باعث تشخیص بیماری در مراحل اولیه آن می شود. درمان زخم پای دیابتی در این مرحله راحت تر می باشد.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست
مشاوره رایگان پروتز تلفن نوبت دهی کلینیک