یک کفی طبی مخصوص، یک کفی سه بعدی با قالبگیری و ساخت سفارشی است که در کفشتان قرار میگیرد. از این کفیهای طبی میتوان برای کاهش درد، بهبود هماهنگی و تناسب اسکلتی یا بهبود عملکرد کف پاها و اندام تحتانی استفاده میشود.
کفیهای طبی برای نگه داشتن و بازگردانی حالت کف پا کاربرد دارند؛ مانند عینکهای طبی، کفیهای طبی در حینی که آنها را میپوشیم، میتوانند به ما کمک کنند. کفیهای طبی کلاً آناتومی پایتان را به صورت دائمی تغییر نمیدهند و تنها هنگامیکه روی آنها ایستاده یا راه میروید، عمل خواهند کرد. کفیهای طبی به ما کمک میکنند تا ضمن بهبود علائم، سبک زندگی و فعالیتهایمان را حفظ کنیم. از کفیهای طبی عمدتاً برای بهبود علائم آسیبهای شایعی از جمله پلانتار فاشیاتیس (التهاب غلاف کف پا)، متاتارسژی، نوروماس و آسیبهای مختلف به کف پا قوزک و نیز برای کمک به افراد مبتلابه دیابت یا آرتروز استفاده میشود. ساخت و قالبگیری کف پا، شامل فرایندی میشود که در آن کفیهای سفارشی، از طریق ارزیابی بیومکانیکی بهوسیلهی تکنیکهای مختلف قالبگیری پا و به دست آوردن تصویری سه بعدی از کف پاها ساخته میشوند.
کفیهای طبی را میتوان برای درمان آسیبهای مختلفی استفاده کرد و اغلب هنگامیکه همراه با درمانهای دیگری همچون فیزیوتراپی، کشش، استعمال یخ و ماساژ استفاده شوند، بهترین تأثیر را خواهند داشت.
در کلینیک تخصصی امید با کمک روشهای مدرن از جمله اسکن سه بعدی کف پا، انواع کفی طبی برای رفع مشکلات کف پا تحت نظر متخصصین باتجربه ساخته میشود.
پزشکان ما از بالاترین استانداردها و تکنیکهای لابراتواری برای ساخت کفیهای طبی مخصوص برای شما استفاده میکنند.
کار کفی طبی چیست؟
کفیهای طبی، بسته به نوع طراحی که دارند، میتوانند تکیه گاهی برای کف پا باشند و با توزیع مجدد نواحی فشار بر روی کف پا، آن را نگه دارند.
عملکرد نادرست کف پا و توزیع ناهماهنگ وزن پاها اغلب علت بسیاری از آسیبهای استرسی و ناشی از کارکرد زیاد در کف پاها، ساق پا، لگن، کمر و گردن میباشد. با بهبود تراز و هماهنگی، بدن قادر است که با فشار کمتری بروی عضلات و رباطهایی که شما را منسجم و صاف نگه میدارند، کار خود را به صورت مؤثرتر انجام دهد.
همچنین این کفیهای طبی را میتوان برای حفظ و بهبود همترازی استخوانهای واقع در کف پاها و پاها طراحی کرد. برای تسکین انواع درد در کف پا، زانو، لگن و پایین کمر، سبکها و انواع بسیار مختلفی از کفیهای طبی را میتوان ساخت. این کفیها میتوانند از انواع انعطافپذیر و نرم گرفته تا انواع بسیار سفت و سخت باشند.
برخی از کفیهای طبی برای کنترل عملکرد غیرعادی کف پا، بازنشانی توزیع مناسب وزن و بیومکانیکهای کلی بدن طراحیشدهاند؛ طراحی این کفیها به صورتی ست که اجازه نمیدهد که در هر قدم، کف پا از وضعیت خنثی استخوان ساب تالار به پایین بیفتد. این کار با اولین قالبگیری از حالت خنثی کف پا به دست میآید.
مراحل ساخت کفی طبی
خدمات ارزیابی و قالبگیری کفی طبی توسط فیزیوتراپیستهای مجرب و دوره دیده انجام میشود. این خدمات شامل موارد زیر میباشند:
- ارزیابی بیومکانیکی کامل اندامهای تحتانی- از کف پا تا کمر
- ارزیابی کلی از بیومکانیکهای بدن در هنگام ایستادن، راه رفتن و دویدن
- قالبگیری کف پا- ساخت یک قالب از کف پا برای ساخت یک کفی طبی متناسب با بیمار (برای قرارگیری در کفش بیمار)
- تهیهی کفیهایی مخصوص پای بیمار برای بهبود وضعیت تقارن، تراز و تعادل بدن
- آموزش نکات لازم به بیمار
روشهای قالبگیری کفی طبی
بعد از یک ارزیابی فیزیکی، بیومکانیکی کلی و بررسی حالت گام، باید یک روش قالبگیری برای گرفتن تصویری از حالت کف پا انجام شود. برای ساخت درست و متناسب کفی طبی، روش قالبگیری بهکاررفته بسیار مهم و بحرانی است. راههای زیادی برای انجام این کار وجود دارد. تکنیکهای قالبگیری متنوعی برای به دست آوردن یک تصویر ۳ بعدی از کف پا وجود دارند.
هر روش قالبگیری مزایا و معایب خود را خواهد داشت و سازندهی کفی طبی میتواند بهترین و مناسبترین روش را برای شما مشخص کند. این روشهای قالبگیری کفی طبی عبارتاند از:
قالبگیری دستی با استفاده از یک قالب کفشی پلاستری
تکنیک قالبگیری دستی با استفاده از یک قالب کفشی پلاستری یا باند گچی هنگامی انجام میشود که قسمت ساب تالار (مفصل زیر قاپی) در حالت خنثی باشد. این تکنیک، به خاطر اینکه در آن از حالت کف پا یک قالب گچی گرفته میشود، میتواند بهتر از روشهای دیگر باشد. وقتی این قالبگیری با تحمل وزن یا نیمه وزن انجام گیرد، ممکن است بافتهای کف پا کمی تغییر شکل دهند و تراز بیت عقب پا و جلوی پا به هم بخورد. در روش قالبگیری با باند گچی یا پلاستری، پلاستر مستقیماً روی کف پا زده میشود تا فرم و شکل کف پا را بگیرد. این قالبگیری در حالی انجام میشود که روی شکم دراز کشیده یا نشسته و پاهایتان را کمی بالا و آزاد نگه داشته باشید. این تکنیک بدون اعمال وزن انجام میشود و بین ۵ تا ۷ دقیقه زمان میبرد.
مزایا
اگرچه روشهای قالبگیری متعددی از جمله روشهای کامپیوتری برای کفی طبی وجود دارند، اما از نظر اکثر سازندگان و مشاغل مرتبط با مشکلات کف پا، روش قالبگیری پلاستری در حالت بدون وزن کف پا بهترین روش است. البته یک قالب گچی که بهدرستی گرفته نشده است نمیتواند بهتر از یک قالب درست و متناسب که از روشهای دیگری گرفته شده، باشد. هر روش قالبگیری که با دستان ماهری انجام میشود میتواند رضایتبخش باشد و در هر شرایط خاص، هر یک از تکنیکهای قالبگیری اغلب میتوانند بهتر از بقیه باشند.
مزایای قالبگیری پلاستری کف پا در حالت بدون وزن عبارتاند از:
- کف پا در حالت بدون وزن، آن نواقص ساختاری خود را ندارد؛ بهطور مثال، اگر قوس کف پا بیش از حد صاف باشد (پایین افتادگی بیش از حد، صافی کف پا)، هنگامی که وزنی روی کف پا وارد شود، این حالت صافی بیش از حد ایجاد خواهد شد. برای همین است که اکثر ما فکر میکنیم که قوس کف پایمان خوب است، چون هنگامی به آن نگاه میکنیم که وزنی روی کف پا نیست، مثلاً وقتی که نشستهایم.
- قرارگیری دقیق کف پا: سازندهی کفی طبی مفاصل مرتبط از جمله قوزک، ساب تالار در زیر قوزک، تارسال وسط (استخوانهایی در قسمت میانی) و جلوی کف پا را در دست میگیرد. با بالا یا پایین کشیدن قسمت جلوی کف پا، میتواند ارتفاع قوس کم یا زیاد کند و حالت اصلاح کلی کف پا را به دست بیاورد. بیشتر روشهای قالبگیری دیگر، نمیتوانند این میزان از انعطاف را در حالت اصلاحی و طبیعی را داشته باشند.
قالبگیری کفشی فایبرگلس
قالبگیری با استفاده از قالب فایبرگلاس شبیه به قالب گچی و پلاستری است، با این تفاوت که کثیف کاری کمتری داشته و به زمان کمتری نیاز دارد زیرا به جای ساخت قالب گچی رول شده به دور پا، با یک قالب جوراب انجام میشود و هیچ مادهای روی پای بیمار باقی نمیماند، زیرا ابتدا یک کیسهی پلاستیکی بروی کف پا قرار میگیرد.
قالبگیری با باکس و قالب فومی
قالبگیری با باکس و قالبهای فومی شامل هل دادن کف پا در یک باکس فومی در حالت ایستاده یا در حالت ایستاده می باشد. این کار میتواند با وارد کردن نیمهای از وزن یا وزن کامل بدن انجام شود که اغلب در صورتی از این تکنیک استفاده میشود که فرد نمیتواند برای قالبگیری پلاستری، روی یک میز یا صندلی بنشیند یا نیاز به یک کفی پوستهای شکل (صدفی) کم تهاجمتر (تطبیقپذیرتر) مثلاً برای آرتروزهای شدید یا بیمار دیابتی (مبتلابه زخم پا) باشد. این تکنیک برای بیمارانی به کار میرود که ناهمترازی قسمت جلوی پا نسبت به عقب پا را نداشته باشند.
اسکن سه بعدی کف پا
در برخی روشهای قالبگیری، تصویری سهبعدی از کف پا در حالت خنثی و بدون وزن ساب تالار برای ساخت یک کفی اصلاحی به دست نمیآید. اگر اطلاعات به دست آمده بر اساس یک تصویر دو بعدی از کف پا باشند که از لحاظ بیومکانیکی نادرست عمل میکند، هیچ معادلهی ریاضی وجود نخواهد داشت که بتوان این دادهها را در آن بکار برد و یک تصویر سه بعدی از کف پا در حالت خنثی و بدون وزن ساب تالار به دست آورد. این حالت خنثی است که ماهیت یک ارتز یا کفی طبی سفارشی جهت اصلاح کف پا میباشد؛ بنابراین برخی کفیهای تولید شده با قالبگیری کامپیوتری همیشه نمیتوانند مخصوص هر بیمار قالبگیری شوند.
یک اختراع جدید جهت ساخت یک تصویر الکترونیکی سه بعدی، استفاده از اسکن لیزری با لیزرهای چندگانه در حال ظهور است و قادر خواهد بود که انعطاف پذیری برابر با قالب کفشی داشته باشد. این سیستم دیگر به هم ریختگی و کثیف کاری کار با پلاستر را ندارد و نیازی نیست که قبل از تولید کفی طبی، مدلها با دست تنظیم شوند.
اسکن سه بعدی کف پا، یک وسیلهی تصویربرداری نوری دقیق است که برای گرفتن تصویری سهبعدی از بخش پلنتار کف پای انسان با هدف ساخت کفیهای طبی سفارشی بکار میرود. اسکنر رزولوشن استاندارد، اطلاعاتی دقیق و کامل از کل سطح کف پا در حالت بدون وزن، نیمه وزن یا وزن کامل بدن روی پا میگیرد.
مزایا
مزایای عمدهی استفاده از این دستگاه عبارتاند از:
- ثبت سریع تصویر و پردازش آن. ازاینرو، بیمار میتواند به راحتی در تمام مدت اسکن کردن کف پا، ثابت بماند.
- گرفتن اطلاعات و اندازهگیریهایی سه بعدی و دو بعدی از کف پا. در حال حاضر، روش دو مرحلهای قدیمی برای گرفتن اطلاعاتی از کف پا به فرآیندی کوتاه و یک مرحلهای تبدیل شده است که برای بیمار راحتتر بوده و برای تکنسین سازندهی کفی مقرون به صرفه میباشد.
- بالاترین میزان دقت یا دقتی به اندازهی۳ میلیمتر در هر یک از اندازهی کف پا. چنین دقتی در تصویر پا و اندازهی ابعاد آن، تضمین کنندهی قالبی کاملاً درست و کاملاً متناسب برای قرارگیری در کفش میباشد.
- عدم حساسیت نسبت به نور محیط. کف پا در هنگام اسکن کردن باز میماند و در این وضعیت میتوان حالت و طرز ایستادن بیمار را کنترل کرد.
تنظیم کفی
هرگاه کفی طبی کامل ساخته شد، تنظیمات کلی و مفصلی برای اطمینان از اینکه آن کفی همهی نیازهای بیمار را برطرف میکند، انجام خواهد گرفت. این تنظیمات نیز برای اطمینان از راحتی کفی طبی انجام میشوند. در این زمان، یک نوبت معاینه به بیمار داده میشود و تنظیمات و اصلاحات لازم نیز صورت میگیرند. پزشکان از سالها تجربه و دانش ارتوپدی خود برای فراهم ساختن متناسبترین و راحتترین کفی طبی ممکن برای بیمار خود استفاده میکنند.
2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
سلام وقت بخیر
برای سفارش ساخت کفی طبی حتما نیاز به ویزیت و نسخه پزشک می باشد یا خیر ؟
هزینه ساخت کفی طبی (حداقل و حداکثر) چقدر است؟
سپاسگذار از پاسخگویی شما
بله حتما باید دستور پزشک باشد و درصورتی که این مورد را ندارید پزشکان مرکز این کار را انجام می دهند و حداقل قیمت ۳۰۰ تومن هست و روش ها و تکنولوژی های مختلفی برای این کار داریم