درمان پای (زانو) ضربدری بدون جراحی

  1. خانه
  2. پا
  3. درمان پای (زانو) ضربدری بدون جراحی
فهرست مطالب

بیماری زانوی پرانتزی یا زانو ضربدری یک انحراف معمول از فرآیند رشد پا در افراد می‌باشد که در هنگام تولد فرد، زانو معمولاً در یک وضعیت کمانی (پا ضربدری) قرار می‌گیرد. در سن دو سالگی زاویه استخوان بالای ران به نسبت استخوان پایین ران شروع به قوی شدن می‌کند. زانوی ضربدری تقریباً در سن چهار سالگی به حداکثر پیشرفت خود می‌رسد. به این ترتیب ظاهر پا در سنین بین ۱۰ تا ۱۲ سالگی به وضعیت عادی آن در بزرگسالی شبیه‌تر می‌شود.

برای دریافت اطلاعات بیشتر و رزو نوبت با شماره ۰۹۰۲۵۸۰۴۴۱۳ تماس بگیرید

علائم

gvalgum

پای ضربدی معمولاً به مشکلاتی در کف پا مربوط است. زمانی که زانوها به شدت خم می‌شوند، مفاصل پا (مفصل ساب تالار) مجبور به چرخش در محل خود می‌شوند. این موقعیت باعث وارد شدن فشار و کشیدگی زیاد به غضروف‌ها، تاندون‌ها و بافت‌های نرم داخل انحنای پا می‌شود. کودکانی که با مشکل خمیدگی زیاد و صاف بودن بیش از حد کف پا مواجه هستند، دچار ضعف شدید هنگام دویدن می‌شوند و معمولاً نمی‌توانند با دوستان و هم‌سن‌های خود ارتباط مناسب داشته باشند. این کودکان هنگام انجام فعالیت‌ها زودتر از بقیه خسته می‌شوند. مشکلات زانو در بین کودکانی که پای ضربدری دارند، بسیار شایع است. تغییر شکل مفصل کشکی ران در این افراد موضوعی عادی است و باعث عدم توازن پاهای فرد می‌شود. قرارگیری نامناسب استخوان کشکک در محل خود می‌تواند به کندرومالاسی و در رفتن کشکک منجر شود. زانوی ضربدری همچنین با انحنای زیاد بخش داخل استخوان بالا و پایین ران بیمار همراه است (سندروم داخلی استخوان درشت نی). این موضوع به طور معمول به عنوان اسپلینت ساق پا شناخته می‌شود.

علت

بعضی از نوزادان به خاطر وضعیت فشردگی آن‌ها در رحم مادر با پای ضربدری به دنیا می‌آیند. پاهای کودک با شروع راه رفتن وی قوی‌تر می‌شوند (در حدود ۱۲ تا ۱۸ ماهگی). اما در این کودکان در ۳ سالگی، پاهای کودک دچار خم می‌شوند. در این زمان هنگام ایستادن کودک، زانوها با یکدیگر تماس داشته، اما قوزک‌ها از یکدیگر جدا هستند. با رسیدن به سن بلوغ، پاها باز هم قوی‌تر شده و اکثر کودکان می‌توانند بدون تماس زانوها و قوزک به یکدیگر بایستند (بدون اینکه نیاز به وارد کردن فشار برای حفظ موقعیت وجود داشته باشد). پرانتزی بودن پای نوزادان تا سن ۶ ماهگی طبیعی است، پس از آن بدشکلی پای پرانتزی یا زانوی پرانتزی (ژنو واروم) به تدریج تبدیل به پای ضربدری (ژنو والگوم) بیش از حد می‌شود که در پی اصلاحی تدریجی تا سن ۵ تا ۶ سالگی به حالت هم‌ترازی طبیعی والگوس (انحراف رو به خارج مفصل) درمی‌آید.از دیگر علت های زانوی ضربدری می توان به بیماری های زیر اشاره کرد:

  • وارد شدن آسیب به استخوان ساق پا (در این حالت فقط یک پا دچار خم یا انحنا می‌شود)
  • استئو میلیت (عفونت استخوان)
  • اضافه وزن یا چاقی
  • نرمی استخوان (بیماری که در نتیجه فقر ویتامین D ایجاد می‌شود)

تشخیص

زاویه Q که از برخورد خط رسم شده از ستون فقرات به مرکز استخوان کشکک و خط رسم شده از مرکز استخوان کشکک به مرکز برآمدگی درشت نی به دست می‌آید باید مورد ارزیابی و اندازه گیری قرار گیرد. در زنان، زاویه Q باید کمتر از ۲۲ درجه در حالتی که زانوها کشیده هستند، باشد و در حالتی که زانو زاویه ۹۰ درجه دارد باید کمتر از ۹ درجه باشد. در مردان، زاویه Q باید کمتر از ۱۸ درجه در حالتی که زانوها کشیده هستند، باشد و در حالتی که زانو زاویه ۹۰ درجه دارد باید کمتر از ۸ درجه باشد.

درمان

اکثر پزشکان معتقد هستند نارسایی سر استخوان ران را می‌توان با نگه داشتن سر این استخوان در یک پوشش محافظ حفره مانند حداقل کرده یا از پیشرفت این مشکل جلوگیری کرد. این روش درمان زانو ضربدری در مراحل اولیه بیماری بیشترین کاربرد را دارد. محدود نگه داشتن در این حالت می‌تواند به وسیله ابزارهای خاص همچون بریس هایی انجام شود که به عنوان سطح محافظ بر روی استخوان قرار می‌گیرد و حرکت آن را به یک مقدار مشخص انتخابی محدود می‌کند.

بریس

untitled

طول دوره درمان پای ضربدری با استفاده از بریس (زانو بند طبی)، با توجه به سن کودک و مقدار زاویه سر استخوان متفاوت می‌باشد. استفاده از بریس ها معمولاً برای حداقل ۲ سال لازم می‌باشد. شما روش درمان انحراف زانو با استفاده از بریس برای فرد تجویز شد، استفاده از بریس مطابق برنامه ای که به بیمار داده می شود، در دستیابی به اهداف مورد نظر لازم و ضروری است. اگر یک کودک در برابر استفاده از بریس مقاومت از خود نشان دهد، بهتر است از سایر روش‌ها برای درمان زانوی ضربدری استفاده شود.

هنگام تعیین نوع بریس برای درمان زانو ضربدری مناسب برای بیمار، مقدار نارسایی، الگوی عضلات و شرایط بیمار مورد توجه قرار می‌گیرد. در مواردی که مشکل در سطح خفیف و به موقع شناسایی شود، بریس مناسب می‌تواند نارسایی موجود را درمان و اصلاح کند. در موارد پیشرفته‌تر، کودک نیازمند استفاده از نوع بریس دیگری خواهد بود.

در کلینیک ارتوپدی فنی امید برای ارزیابی اختلالات راه رفتن کودکان شامل زانو ضربدری، زانو پرانتزی، راه رفتن با نوک پنجه، پاچنبری و… و همچنین انحرافات ستون فقرات شامل انحرافات جانبی یا اسکولیوزیس و انجرافات قدامی یا کایفوزیس در کودکان و نوجوانان و گودی کمر زیاد در بزرگسالان با بهره گیری از ارزیابی های بیومکانیکال دقیق شامل اسکنر فشاری کف پا و اسکنر سه بعدی ستون فقرات و نیز سیستم آنالیز، مراجعین را مورد ارزیابی بیومکانیکال قرار می دهد و در صورت نیاز طراحی و ساخت وسایل کمکی مانند بریس را نیز با استفاده از دستگاههای تراش کامپیوتری صورت خواهد داد. 

حرکات اصلاحی

هنگام مشاهده پای ضربدری، لازم است که از یک برنامه و فعالیت بازتوانی و حرکات اصلاحی پای ضربدری توسط پزشک و نیز متخصص طب فیزیکی برای رسیدن به اهداف درمان پای ضربدری استفاده شود. بعضی از ورزش ها و حرکات اصلاحی قابل استفاده در این رابطه به شرح زیر هستند:

  1. لیفت پا به صورت کشیده

11

این تمرین به تقویت ماهیچه چهار سر ران و بهبود پایداری مفصل زانو کمک می‌کند. هر چه این ماهیچه قوی‌تر باشد، کنترل شما بر روی حرکت‌های زانو بیشتر است. برای انجام این تمرین به پشت دراز بکشید و وضعیت بدن خود را به صورت کاملاً صاف قرار دهید. پای چپ خود را در حدود ۱۵ سانتیمتر (۶ اینچ) بالا آورده و برای مدت ۱۰ ثانیه این وضعیت را حفظ کنید.

  1. حرکت کششی ران:

12

به پشت دراز بکشید و عضلات جلوی ران خود را با فشار دادن پشت زانو به سمت زمین تحت فشار قرار دهید. این وضعیت را برای پنج ثانیه حفظ کرده و سپس در حالت عادی قرار گیرید. این تمرین به کاهش ورم زانو و تقویت عضله چهار سر ران کمک می‌کند.

  1. حرکت کشویی ران:

13

به پشت دراز بکشید و پای خود را به صورت کشویی به اطراف حرکت دهید، در این حالت سعی کنید سر زانوی شما به سمت بالا قرار داشته باشد. سپس پای خود را به موقعیت اولیه آن بر گردانید. این تمرین به فعال شدن عضلات دور کننده ران کمک می‌کند و به طور خاص برای عضلات ماهیچه سرینی بزرگ کمک بیشتری می‌کند. این عضلات برای حفظ پایداری ناحیه لگن در هنگام ایستادن و پیاده روی لازم و ضروری هستند.

دارو

برای کودکانی که با دیسپلازی استخوان مبتلا هستند، درمان دارویی می‌تواند در درمان زانوی ضربدری نقش مهمی ایفا کند. به عنوان مثال، کودکانی که به راشیتیسم مقاوم در برابر ویتامین D مبتلا هستند، باید از داروهای مناسب برای بهینه‌سازی فرآیند تشکیل استخوان و تامین مواد معدنی مورد نیاز آن استفاده کنند. به طور مشابه، کودکان مبتلا به استئوژنز ایمپرفکتا ممکن است از درمان با داروی بیفسفونات برای افزایش تراکم استخوانی و کاهش ریسک شکستن استخوان استفاده کنند. با این حال، شناسایی نیاز کلی بیمار به درمان و حتی مدیریت بهینه شرایط درمانی نمی‌تواند وضعیت قبلی پای ضربدری بیمار را اصلاح کند. با این حال، روش درمان انتخاب شده برای بیماری می‌تواند توانایی آهسته کردن فرآیند رشد بیماری و جلوگیری از عود مجدد آن را داشته باشد. در این حالت، استفاده از بریس و فیزیوتراپی می‌تواند مشاهده علائم موقت بیماری را به تاخیر اندازد.

درمان دارویی ممکن است برای کودکان با دیسپلازی استخوان موثر باشد، اما باید توجه داشت که درمان‌های دارویی تنها نمی‌توانند وضعیت پای ضربدری بیمار را بهبود بخشند. برای بهبود وضعیت پای ضربدری، باید از روش‌های مختلفی مانند بریس و فیزیوتراپی استفاده کرد. هدف اصلی این روش‌ها، کاهش درد و مشکلات راه رفتن و حفاظت از زانو در طول سال‌های رشد فرد است. در صورتی که این اقدامات به طور مداوم دنبال شود، باز هم نیاز به نظارت بر این فرآیند وجود دارد و لازم است مزایای ناشی از این کار از هزینه‌ها و خطرات استئوتومی مکرر بیشتر باشد. در صورت پیش‌بینی عود بیماری، گزینه‌هایی مانند خارج کردن پیچ‌های استفاده شده در ایمپلنت زیر پوست، بررسی وضعیت رشد پس از خارج کردن این ابزارها، و استفاده مجدد از پیچ و ایمپلنت ممکن است لازم باشد.

جراحی

در حین رشد کودکان، بررسی وضعیت رشد و درمان بیماری می‌تواند نقش مهمی داشته باشد. استئوتومی به عنوان یک گزینه برای درمان بیماری در کودکان و بزرگسالان مورد توجه قرار می‌گیرد. حتی برای کودکان با سن کم یا آسیب شناسی پای ضربدری، عمل جراحی ممکن است مناسب باشد و ناهنجاری باید در طول ۱۲ ماه اولیه رشد کودکان اصلاح شود. برای این منظور، بررسی دقیق وضعیت بیمار با استفاده از رادیوگرافی کل پا انجام می‌شود.

پس از بهبود وضعیت پا، ایمپلنت‌های پا خارج می‌شوند. با این حال، باید وضعیت بیمار تحت نظارت قرار گیرد و در صورت لزوم، اقدامات لازم برای اصلاح وضعیت بیمار انجام شود. هدف اصلی این اقدامات، اصلاح ناهنجاری و کاهش درد و مشکلات راه رفتن و حفاظت از زانو در طول سال‌های رشد فرد است. اگر این اقدامات به طور مداوم انجام شود، نیاز به نظارت مداوم وجود دارد و باید مزایا و هزینه‌ها و خطرات استئوتومی مکرر مورد بررسی قرار گیرد.

در صورت پیش‌بینی عود بیماری، گزینه‌هایی مانند خارج کردن پیچ‌های استفاده شده در ایمپلنت زیر پوست، بررسی وضعیت رشد پس از خارج کردن این ابزارها، و استفاده مجدد از پیچ و ایمپلنت ممکن است لازم باشد.

فیزیوتراپی پس از عمل جراحی

در این حالت تثبیت تدریجی وضعیت زانو با ورزش پای ضربدری از بخش‌های اصلی درمان زاوی پرانتزی است. در این زمان ممکن است از گرما درمانی برای کاهش درد بیمار استفاده شود. علاوه بر این لازم است از نرمش‌ها و حرکت‌های تقویتی برای ماهیچه چهار سر ران، عضله عقب ران (زرد پی) و عضله سرینی ران استفاده شود. هنگامی که بیمار توانایی راه رفتن را پیدا کند، لازم است به وی آموزش لازم برای ایستادن صحیح، حفظ تعادل، انتقال وزن و راه رفتن داده شود.

بیماری پای ضربدری نوعی ناهنجاری است که در نوزادان ممکن است بروز یابد و تا بزرگسالای ادامه پیدا کند و یا به دلیل بعضی از بیماری ها در فرد ایجاد شود. در صورت تشخیص به موقع این مشکل درمان های آن شامل بریس، حرکات اصلاحی زانوی ضربدری و… می باشد. جراحی به منظور درمان زانوی ضربدری تنها در موارد شدید این مشکل تجویز می شود.

برای دریافت اطلاعات بیشتر و رزو نوبت با شماره ۰۹۰۲۵۸۰۴۴۱۳ تماس بگیرید

مقالات مرتبط

34 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سلام.۲۵ سالمه.استخوانای ران نزدیک ب زانو ب طرف داخل نزدیک بهم میشن …یعنی اینکه فقط مشکل زانوام مربوط ب قسمت ران میشه از قسمت ساق پا مشکلی ندارم…میخواستم بدونم بدون جراحی امکان اصلاح زانوها وجود داره؟؟؟ممنونم

    پاسخ
  • امیرحسین بیابانی
    ۲۰/۱۰/۱۳۹۸ ۱۲:۴۳

    ببخشید من پاهام ضربدری هستش نمی‌دانم چیکار کنم آخه من فوتبالیست هم هستم واسه فوتبال این پا. ها ی ضربدری خوب نیست چیکار کنم؟

    پاسخ
  • عرض ادب، پسرم ۱۴ سالشه و پنجه های پاهاش رو بهم نزدیک میذاره، یعنی من از روبرو پاهاش رو هفتی میبینم، آیا برای درمان دیر شده؟ وگرنه چکار باید انجام بدم؟ ممنون

    پاسخ
  • سلام ۶۳ ساله هستم خانم هردوت پایم ضربدری میباشد هیچ دردی ندارم
    میخواستیم بدانم بدون عمل معالجه میشم عکس پاهایم رو براون می فرستم
    با تشکر فراواوان

    پاسخ
  • سلام،
    خانمی ۳۷ ساله هستم پای چپم ضربدری هست،
    بعضی وقتها درد دارم، امکانش هست بااستفاده از بریس زانوم درست بشه؟

    پاسخ
  • سلام من ۳۲سالمه پاهام ضربدری است ولی انحراف پای راستم بیشتر می خواستم ببینم آیا با ورزش پاهام اصلاح می شد

    پاسخ
  • سلام من سی وسه سالمه هردو زانوم مشکل ضربدری دارن ولی درد ندارم فعلا تا این سن،سوالم اینه اگه از زانوبند استفاده کنم چه مدت طول میکشه خوب بشه و آیا اصلا خوب میشه؟خبلی از نظر ظاهری باااش مشکل دارم خواهرمم همینطوره

    پاسخ
    • سلام وقت بخیر غالباً در سنین بزرگسالی زانوی ضربدری قابلیت اصلاح بسیار کمی داره و تنها میشم می توان با کمک کفی های مخصوص طبی و همچنین ورزش درمانی و زانوبند در جلوگیری از افزایش این مشکل و همچنین کاهش ۲۰ تا ۳۰ درصدی آن موفق بود برای اینکه بتوانید اطلاعات دقیق تری دارد با روش درمانی خود دریافت کنید لطفاً تصاویر پا را در شماره تلگرام یا واتساپی که خدمت شما اعلام می کنند ارسال کنید

      ۰۹۱۰۷۸۰۳۱۵۵

      تعیین وقت ۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰

      پاسخ
  • ببخشید من یه دختر ۱۲ ساله هستم پاهام ضربدری هست میخواستم ببینم عمل جراحی لازم هست یا نه ممنونم

    پاسخ
    • سلام وقت بخیر با توجه به سن شما قلبم درمانهای غیر جراحی برای مشکل پای ضربدری انجام می‌شود که سن طلایی درمان هم هست و میشه نتیجه گرفت که برای نوع درمان‌ها ورزش های مخصوص و آموزش داده می شه علاوه بر هویت کفی مخصوص طبیعی و همچنین زانوبندهای تخصصی براتون درست میشه که بتونید زانوی ضربدری رو درمان کنیم

      تعیین وقت ۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰

      پاسخ
  • سلام عایا امکانش هست پای ضربدری رو با پروتز یا ایمپلنت اصلاح کنید

    پاسخ
    • سلام وقت بخیر بله این امکان وجود داره ولی چیزی که خیلی مهم هستش برای پای ضربدری یا پرانتزی سن مراجعه بیمار هستش برای همین که نواقص زن طلایی درمان قبل از بلوغ است برای اینکه بتونیم اثربخشی حداکثری رو داشته باشیم اما اگر بعد از سن بلوغ باشه کمک می‌شود کرد این هستش که اجازه ندهیم شدت بیشتر بشه با کمک کفی های مخصوص ای که طراحی میکنیم و ورزش‌هایی که تجویز می‌کنیم و فرد بایستی به صورت روزانه انجام بدهد
      تعیین وقت ۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰

      پاسخ
  • فاطمه فلاح
    ۰۹/۰۲/۱۳۹۹ ۰۹:۵۹

    سلام پسر ۱۲ساله ای دارم که ۳ ساله متوجه شدیم پاهاش ضبدری شده یعنی اول پاهاش اینجوری نبود اضافه وزن هم داره خودم فک میکنم به خاطر همین پاهاش ضبدری شده میشه راهنماییم کنید باید چیکار کنم اخه دوست ندارم شدیدتر بشه ممنون میشم جواب بدین؟؟؟؟

    پاسخ
  • سلام من ۲۶سالمه پاهام ضربدریه بیشتر هنگام راه رفتن مشخصه خواستم بپرسم که امکانش هست بدون عمل جراحی پاهام خوب بشن

    پاسخ
    • غالبا به کمک کفی های طبی که خاص پای شما ساخته می شود و ورز شهای اصلاحی می توان درصدی از مشکل را رفع کرد

      ۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰

      پاسخ
  • امیرمهدی
    ۰۶/۰۸/۱۳۹۹ ۲۳:۵۵

    سلام وقتتون بخیر خسته نباشید
    پسرم ۱۹ ماهگی است و فرم و شکل پاهاش به شکل ضربدری هستن
    آیا من باید از حالا درمان را شروع کنم یا نه؟

    پاسخ
    • لطفا عکس پاها را در شماره واتس اپ ۰۹۱۰۷۸۰۳۱۵۵ ارسال کنید تا با توجه به شدت مشکل نظر داده شود

      پاسخ
  • سلام، من ساق پای پرانتزی دارم، ۴۰ سالم هست، ميخواستم بدونم ميتونم بدون جراحی درمان بشم؟

    پاسخ
    • با توجه به سن خیر اگر بخواهید کامل صاف شود باید جراحی کنید اما اگر تمایل به جراحی نباشد می توان به کمک کفی طبی و ورزش درمانی از پیشرفت آن و اثرات بر مفاصل دیگر بدن جلوگیری کرد

      ۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰

      پاسخ
      • سلام من مشکل پای ضربدری دارم سنم ۲۷ سال است و از این بابت خیلی رنج میبرم البته در اوایل نبود تقریبآ در سن ۱۷ سالگی متوجه شدم که پاهام مثل سابق نیست بدون جراحی میشه درمان کرد ؟

        پاسخ
  • سلام من ۱۴ ساله هستم و ضربدرى متوسط دارم و میخواستم بدونم بدون جراحى مىشه پاهاى بدون مشکل و کاملا سالم رو داشته باشم؟؟

    پاسخ
    • با توجه به سن می توان به کمک زانوبند و کفی طبی و همچنین ورزش درمانی کمک کرد

      ۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰

      پاسخ
  • سلام من ۲۹سالمه و پاهام ضربدریه البته بیشتر پای چپ انحراف داره راست خیلی کمه با فزیوتراپی یا ورزش میشه برطرفش کرد
    ناگفته نماند هیچ دردی ندارم و فقط موقع پوشیدین ساپورت مشخص میشه

    پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر من ۱۹ سالمه پاهام ب شکلxهستن میخواستم بدونم فقط با ورزش امکان اصلاحش هست یا ب عمل جراحی احتیاجه

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست
مشاوره رایگان پروتز تلفن نوبت دهی کلینیک