صافی کف پا معمولاً به عنوان قوسهای افتاده کف پا شناخته میشوند. صافی کف پا یک بیماری نسبتاً شایع است که میتواند تا ۳۰ درصد از جمعیت را تحت تأثیر قرار دهد و باعث ایجاد علائم در ۱ در ۱۰ نفر از این افراد شود. معمولاً هر دو پا تحت تأثیر قرار میگیرند اما ممکن است که فقط یک پا دچار این مشکل شده باشد.
صافی کف پا در اثر شرایط مختلفی از جمله صدمات، چاقی و آرتروز ایجاد میشود. پیری، ژنتیک و بارداری نیز میتوانند در بروز این مشکل نقش داشته باشند. همچنین اگر به بیماری عصبی یا عضلانی مانند فلج مغزی، دیستروفی عضلانی یا اسپینا بیفیدا مبتلا هستید، احتمالاً صافی کف پا دارید.
مراقبت صحیح از پاهای صاف بسیار مهم است زیرا این بیماری میتواند منجر به درد، استرس و عدم تعادل در سایر قسمتهای بدن شود. درمان صافی کف پا میتواند به اصلاح تراز بدن شما کمک کند. این امر ممکن است به اصلاح سایر مشکلات در بدن شما که ناشی از صافی کف پا هستند کمک کند.
اگر پا درد دارید یا هنگام راه رفتن یا دویدن دچار مشکل میشوید به یک جراح ارتوپدی، پزشک متخصص پا یا ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی خود مراجعه کنید. تشخیص مشکل به چند آزمایش نیاز دارد. هنگامی که روی انگشتان خود ایستادهاید، پزشک شما به دنبال قوس در پاهای شما خواهد بود. اگر قوس وجود داشته باشد، ممکن است کف پای صاف نباشد که باعث درد پای شما میشود. پزشک شما به دنبال خم شدن در مچ پا نیز خواهد بود. اگر در انعطافپذیری پای خود مشکل دارید یا قوس کف پا ظاهر نمیشود، ارائه دهنده خدمات درمانی شما آزمایشهای بیشتری مانند اشعه ایکس پا یا اسکن را برای بررسی استخوانها و تاندونهای موجود در پاهای شما سفارش میدهد.
در کلینیک سلامت امید ،متخصصین ما پس از تشخیص علل صافی کف پا،روش های درمانی مناسبی را به مراجعه کنندگان خود توصیه می کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت میتوانید با شماره تلفن ۰۲۱۸۸۸۹۸۴۴۴ تماس حاصل فرمایید.
انواع صافی کف پا
انواع صافی کف پا به شرح زیر است:
صافی کف پای انعطافپذیر
صافی کف پای انعطافپذیر رایجترین نوع این بیماری است. قوس در پاهای شما فقط زمانی ظاهر میشود که پاهای خود را از زمین بلند میکنید و کف پا در هنگام قرار دادن پا بر روی زمین، کاملاً زمین را لمس میکند. این نوع صافی کف پا کودکی شروع میشود و معمولاً دردی ایجاد نمیکند.
تاندون آشیل تنگ
تاندون آشیل استخوان پاشنه شما را به عضله ساق پای شما متصل میکند. اگر این تاندون خیلی تنگ باشد، ممکن است هنگام راه رفتن و دویدن باعث بروز درد در پاهای شما شود. این شرایط باعث میشود که پاشنه پا هنگام راه رفتن یا دویدن زود از روی زمین بلند شود.
اختلال عملکرد تاندون تیبیال خلفی
این نوع صافی کف پا در بزرگسالی ایجاد میشود، وقتی تاندونی که عضله ساق پای شما را به قسمت داخلی مچ پا وصل میکند آسیب دیده، متورم یا پاره شود. اگر قوس کف پای شما پشتیبانی مورد نیاز خود را دریافت نکند، در قسمت داخلی پا و مچ پا و همچنین در قسمت بیرونی مچ پا درد خواهید داشت. بسته به علت مشکل، ممکن است شما در یک یا هر دو پا این اختلال را تجربه کنید.
علل
علل شایع صافی کف پا عبارتند از:
- عوامل ژنتیکی، میتوانند باعث شوند صافی کف پا از والدین به فرزندان منتقل شود
- قوسهای ضعیف کف پا، به این معنی که وقتی فرد نشسته است قوس کف پا قابل مشاهده است اما هنگام ایستادن روی زمین صاف میشود.
- آسیب دیدگی پا یا مچ پا
- آرتریت یا آرتریت روماتوئید
- آسیب، اختلال در عملکرد یا پارگی تاندون تیبیای خلفی
- سیستم عصبی یا بیماریهای عضلانی مانند فلج مغزی، دیستروفی عضلانی یا اسپینا بیفیدا
علت دیگری که ممکن است باعث ایجاد صافی کف پا شود ائتلاف تارسال است. این حالت باعث میشود استخوانهای پا به طور غیرعادی با هم جمع شوند و در نتیجه پاهای سفت و صاف ایجاد شود.
متخصصان اطفال معمولاً این بیماری را در دوران کودکی تشخیص میدهند.
در صورت ابتلا به چاقی یا دیابت، افراد به احتمال زیاد دچار صافی کف پا میشوند. این مشکل در دوران بارداری نیز شایع است.
صافی کف پا با افزایش سن نیز میتوانند افزایش یابد. استفاده روزانه از پا میتواند باعث ضعیف شدن تاندون تیبیای خلفی شود. این تاندون ساختار پشتیبانی اولیه قوس کف پا است.
تاندون میتواند ملتهب شود و مشکلی را به نام تاندونیت یا پارگی پس از استفاده بیش از حد ایجاد کند. آسیب به تاندون ممکن است باعث صاف شدن قوس کف پا شود.
صافی کف پا همچنین میتواند در اثر یک نقص رشدی که در دوران کودکی رخ میدهد ایجاد شود یا با افزایش سن یا بعد از بارداری بروز کند.
چه کسی در معرض خطر است؟
اگر این بیماری در خانواده شما باشد، به احتمال زیاد به آن مبتلا خواهید شد. اگر ورزشکار و از نظر جسمی بسیار فعال هستید، به دلیل احتمال آسیبدیدگی پا و مچ پا احتمال خطر صافی کف پا در شما بیشتر است. افراد مسن که مستعد افتادن یا آسیب جسمی هستند نیز بیشتر در معرض خطر هستند. مبتلایان به بیماریهایی که بر ماهیچهها تأثیر میگذارند، به عنوان مثال فلج مغزی، نیز خطر بیشتری دارند.
درمان صافی کف پا
برخی از افراد مبتلا به صافی کف پا ممکن است به طور خودکار اندام خود را به شکلی تراز کنند که از بروز علائم جلوگیری کند. افرادی که این علائم را تجربه نمیکنند معمولاً نیازی به درمان ندارند.
دستگاه ارتز برای صافی کف پا
اگر پاهای صاف باعث درد میشوند، کفشهای مناسب و اندازه میتوانند به بهبود آن کمک کنند. کفشهایی که کمی پهن هستند میتوانند در تسکین درد پای شما موثر باشند.
کفی و ارتوتیک یا محافظهای قوس کف پا که به طور مخصوص برای بیمار طراحی میشوند ممکن است فشار وارده بر روی قوس را تسکین دهد و اگر پا بیش از حد به سمت داخل میچرخد، درد را کاهش میدهد. با این حال، این محصولات فقط علائم را درمان میکنند و بیماری را برای طولانی مدت درمان نمیکنند.
افراد مبتلا به تاندونیت خلفی نیز ممکن است با قرار دادن وج در کفش خود در امتداد لبه داخلی ارتز به تسکین علائم خود کمک کنند. این وجها باید مقداری از بار را که بدن بر روی بافت تاندون قرار میدهد کاهش دهد.
پوشیدن بریس مچ پا نیز ممکن است تا زمان کاهش التهاب مفید باشد.
دارو
بسته به علت بیماری ممکن است درد و التهاب پایدار داشته باشید. ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی شما ممکن است برای کاهش ناراحتی ناشی از این علائم برای شما داروهایی را تجویز کند. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی میتوانند تورم و درد را تسکین دهند.
تمریناتی را میتوانید به منظور کمک به تصحیح قوس افتاده کف پا انجام دهید
در این مقاله تمریناتی به شما معرفی شده است که میتوانید برای اصلاح قوس افتاده کف پا و کاهش درد از آنها استفاده کنید. مدت زمان انجام این تمرینات حداقل سه بار در هفته است. در حالت ایدهآل میتوانید آنها را در کارهای روزمره خود گنجانده و در طول روز انجام دهید.
در حالی که مشغول انجام این تمرینات هستید بر روی افزایش، تقویت و طولانیتر کردن قوس کف پای خود تمرکز کنید.
کشش پاشنه
- بایستید و دستهای خود را در مقابل شانه یا چشمهای خود بر روی دیوار، صندلی، یا نرده تکیه دهید.
- یک پا را به سمت جلو نگه دارید و پای دیگر در پشت خود بکشید.
- هر دو پاشنه را محکم به کف زمین فشار دهید.
- ستون فقرات خود را صاف نگه دارید، پای جلوی خود را خم کنید و خود را به دیواره یا تکیه گاه فشار دهید، و کشش در پای عقب و تاندون آشیل احساس کنید.
- این موقعیت را به مدت ۳۰ ثانیه نگه دارید.
- حرکیت را در هر طرف ۴ بار انجام دهید.
چرخش توپ تنیس / گلف
- روی یک صندلی بنشینید و یک توپ تنیس یا گلف را زیر پای خود قرار دهید.
- ستون فقرات خود را صاف نگه داشته و روی قوس کف پا تمرکز کنید.
- این کار را به مدت ۲-۳ دقیقه انجام دهید.
- حرکت را با پای مخالف نیز انجام دهید.
لیفت قوس کف پا
- روی پای خود مستقیماً در زیر باسن خود بایستید.
- با اطمینان از اینکه انگشتان پا را تمام مدت تمرین در تماس با کف قرار میدهید، وزنتان را روی لبه بیرونی پاهایتان منتقل کنید و تا جایی که میتوانید قوس کف پایتان را بالا ببرید.
- سپس پاهای خود را به حالت قبل رها کنید. در این تمرین ماهیچههایی را فعال خواهید کرد که به بلند کردن و خالی کردن قوس کف پای شما کمک کنند.
- این حرکت را در ۲ تا ۳ ست با ۱۰-۱۵ تکرار انجام دهید.
بلند کردن ساق پا
- بایستید و پاشنههای پای خود را تا جایی که میتوانید بلند کنید.
- برای کمک به تعادل خود میتوانید از یک صندلی یا دیوار استفاده کنید.
- ۵ ثانیه در این حالت بمایند و سپس پاشنه پا را پایین بیاورید.
- این حرکت را در ۲ تا ۳ ست و با ۱۵-۲۰ تکرار انجام دهید.
- سپس موقعیت بالایی را نگه دارید و به مدت ۳۰ ثانیه به طور متناوببالا و پایین بروید.
بلند کردن ساق پا در پله
- پای چپ خود را روی پله بالا و پای راست خود را روی یک پله پایینتر قرار دهید.
- با پایین آمدن پای راست خود از پای چپ خود برای حفظ تعادل استفاده کنید تا پاشنه شما از پله پایین آویزان شود.
- به آرامی پاشنه راست خود را تا حد ممکن بلند کنید بر تقویت قوس کف پای خود تمرکز کنید.
- قوس کف پای خود را به سمت داخل بچرخانید زیرا زانو و ساق پای شما کمی به طرف پهلو چرخیده و باعث بلندتر شدن قوس کف پای شما میشود.
- به آرامی پایین بیایید و به حالت اولیه برگردید.
- حرکت را برای هر پا در ۲-۳ ست و با ۱۰-۱۵ تکرار انجام دهید.
curls با کمک حوله
- در یک صندلی بنشینید و یک حوله در زیر پای خود قرار دهید.
- پاشنههای پا را روی زمین حرکت دهید تا بتوانید با انگشتان خود حوله را بگیرید.
- انگشتان پا را به سمت پای خود فشار دهید.
- چند ثانیه این حالت را نگه دارید و رها کنید.
- حتماً جلوی کف پای خود را به کف زمین یا حوله فشار دهید. روی قوس کف پای خود تمرکز کنید.
- این حرکت را ۲-۳ ست با ۱۰-۱۵ تکرار انجام دهید.
بلند کردن انگشت پا
برای تنوع، میتوانید این تمرین را در حالتهای ایستاده یوگا مانند حالت درخت ، ایستاده خم شدن یا صاف ایستادن انجام دهید.
- در حالی که ایستادهاید، انگشت بزرگ و راست خود را به کف زمین فشار دهید و چهار انگشت دیگر خود را بلند کنید.
- سپس چهار انگشت خود را به کف فشار داده و انگشت بزرگ خود را بلند کنید.
- هر کدام از این حرکات را ۵-۱۰ بار انجام دهید و هر حالت را به مدت ۵ ثانیه نگه دارید.
- سپس این تمرین را با پای چپ خود انجام دهید.
به خاطر داشته باشید که ممکن است بعد از شروع این تمرینات چند هفته طول بکشد تا پیشرفت خود را مشاهده کنید. با روند پیشرفت خود سازگار باشید و تمرینات خود را حتی بعد از پیشرفت ادامه دهید.
ایجاد آگاهی عمیقتر نسبت به بدن میتواند به شما کمک کند تا تعیین کنید چگونه به بهترین وجه تنظیم وضعیت و حرکت خود را در حین فعالیتهای روزانه برای اصلاح عدم تعادل بدن خود انجام دهید. یک تلاش آگاهانه برای توجه به نحوه ایستادن، حرکت و موقعیت بدن خود داشته باشید و در صورت نیاز اصلاحات بسیار کوچک در خود ایجاد کنید.
اگر در هنگام ایستادن یا راه رفتن احساس درد دارید، با پزشک خود مشورت کنید. همچنین ممکن است نیاز باشد تا از ارتوتیک یا فیزیوتراپی بهرهمند شوید.
سایر درمانها
در صورتی که صافی کف پا در نتیجه صدمات بیش از حد یا تکنیک و فرم ضعیف پا باشد، میتوان از فیزیوتراپی برای اصلاح آن استفاده کرد.
معمولاً عمل جراحی برای صافی کف پا لازم نیست، مگر اینکه باعث ایجاد ناهنجاری استخوان یا پارگی تاندون شود. در مواردی که درد مزمن ناشی از صافی کف پا دارید و بعد از انجام اقدامات دیگر بهبود نیافتهاید، گاهی اوقات جراحی توصیه میشود.